Despre demnitatea și rolul femeii astăzi
Care este prețul demnității?
Despre demnitatea și rolul femeii astăzi
Sesiunea din luna martie a Academiei franciscane „Petru Tocănel”, a avut ca temă „Despre demnitatea și rolul femeii astăzi”. Ca de obicei, gazdele noastre, Hotel Roman Plaza, ne-au oferit spațiul necesar desfășurării conferinței din 13 martie, când s-a încercat să se răspundă la întrebarea „Care este prețul demnității?”
Moderatorul serii, preotul Sergiu Daniel Antal, a făcut introducerea și a prezentat apoi primii invitați ai serii, elevii clasei a II-a A, Clasa Florilor, Colegiul National Roman Vodă, coordonați de Prof. Anișoara Cojocaru. Cu glasuri cristaline și pline de emoție, elevii au prezentat un reușit program artistic de cântece și poezii închinate mamei, aceleia care ne învață să iubim și căreia îi rămânem recunoscători toată viața.
Invitata de onoare a serii a fost Doamna Iana Matei, din Pitești, care a absolvit Facultatea de Psihologie în Australia și a început să lucreze cu copii străzii din anii 90. Apreciată mai mult în străinătate decât în România, Iana Matei a fost declarată în anul 2006 „Eroul anului” (Hero of the year) de către Departamentul de Stat al SUA, în 2007 a primit „Premiul pentru abolirea sclaviei” (Abolitionist Award) de la Camera Lorzilor din Marea Britanie, iar în 2010 a fost declarată „Europeanul anului” de către prestigioasa revistă „Reader’s Digest”. Un om cu o personalitate extraordinară și o voința de fier, nu a renunțat să lupte pentru drepturile fetelor și băieților abuzați și vânduți. Ea a înființat organizația „Reaching Out Romania” în care se ocupă de reabilitarea victimelor traficului de persoane. Pană acum au beneficiat de program aproximativ 520 de fete, ce încearcă să își găsească un rost în viață, job, familie.
Prelegerea liberă a Doamnei Iana Matei a fost mult apreciată de auditoriu, în cuvinte simple și printr-un mod deschis, a atras atenția asupra pericolelor ce se găsesc la orice colț de stradă și la responsabilitatea civică pe care o avem fiecare dintre noi de a anunța dacă știm cumva despre un caz de abuz sau trafic de persoane. Povestea de viață a acestei Doamne ne-a impresionat pe toți și ne-a făcut să ne simțim într-un fel vinovați de pasivitatea noastră și de neputința guvernanților și a autorităților în drept de a gestiona această serioasă problemă. Unul dintre momentele cele mai emoționante au fost când, rugată să povestească cea mai frumoasă întâmplare din lupta ei, Doamna Matei mărturisește că o fată a născut trei gemeni pe care i-a părăsit în maternitate. Unul a murit, iar pe cele două fetițe rămase le-a înfiat ea.
Percepția generală greșită, este de a învinui aceste fete ce practică prostituția, nu de a încerca să se facă ceva ca ea să nu mai apară. Țările Europei de Est sunt, în general, furnizoare de fete, ce sunt vândute pe piețele altor state ca urmare a deficiențelor legislative și a prejudecăților din societatea românească. Cuvântul Ianei Matei a fost un semnal de alarmă, iar lupta ei neobosită pentru reabilitarea victimelor traficului de persoane este un model pentru noi toți.
Ceea ce merită subliniat, întâi de toate, e legătură strânsă dintre credință și viață care i-a dat Ianei Matei puterea să lupte cu cei implicați în business cu ființe vii, cu indiferența și mai ales cu prejudecățile oamenilor legate de aceste fete.
Al doilea program artistic al serii a fost susținut de două eleve (Giulia Dancă și Ariana Creangă) din cadrul Clubului Lucky Dance, coordonate de D-na Profesoară Tertelici Mihaela, două voci minunate ce ne-au încântat auzul.
Viceprimarul Romanului, D-na Prof. Roxana Iorga, a luat cuvântul și a susținut un discurs interesant legat de experiența personală când lucra la un liceu din Iași, unde a avut ocazia să cunoască un astfel de caz. Profesor de biologie, d-na viceprimar a precizat că informația este foarte prețioasă, elevii de gimnaziu și liceu ar trebui inițiați în probleme de viață, esențiale pentru viitorul lor.
Întrebările adresate D-nei Iana Matei au constituit ultima parte a conferinței, ce s-a încheiat cu un dialog activ și binevenit pe tema propusă.
Sesiunea Academiei este de fiecare dată locul unde spiritualitatea se întâlnește cu viața concretă, muzica cu poezia și romașcanii cu importante personalități contemporane ce aduc Romanului valoare și prestanță.
[Prof. Cristiana Lehner]