Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Zi de reculegere comunitară pentru buna trăire a Postului Mare

După ce pe 6 martie, în ziua de Miercurea Cenuşii, fraţii studenţi, împreună cu întreaga comunitate conventuală, au început cu credinţă şi curaj drumul Postului Mare din acest an, în ziua succesivă, joi, 7 martie, ei şi-au dat timp pentru a medita şi a-şi trasa propriul itinerar în acest timp de har, în cadrul unei după-amiezi de reculegere comunitară desfăşurată la Institut. Fraţii l-au avut ca predicator al acestei reculegeri pe Pr. Marius Vătămănelu, părintele spiritual al comunităţii formative, care a ales să le vorbească despre semnificaţia  profundă (teologică şi spirituală) a Postului Mare: elemente, moduri şi mijloace de trăire a acestuia.

Timpul de reculegere s-a deschis cu ascultarea meditaţiei părintelui care a împărtăşit fraţilor următoarele învăţături călăuzitoare: sensul postului este unul profund cristologic şi pascal, inserându-se în drumul nostru de întâlnire cu Cristos şi de asemănare desăvârşită cu El, printr-o înnoire radicală a vieţii; motivaţia convertirii personale trebuie să fie una inclusiv misionară: prin noi Cristos vrea să îi întâlnească pe ceilalţi; modul de trăire interioară a postului trebuie să însumeze 3 atitudini: vegherea, discernământul bun şi rugăciunea, iar mijloacele pentru a ajunge la o convertire autentică sunt rugăciunea fidelă, spiritul recules, ascultarea Cuvântului, faptele bune şi pocăinţa ce poate include mai multe practici, dincolo de postul trupesc, precum: analiza atentă şi reculeasă a cugetului şi a vieţii, cumpătarea sau justa măsură în toate, înfrânarea pornirilor instinctive şi a pasiunilor omeneşti, „postul” de la bârfă, criticare, de la reţelele de socializare, de la vorbăriile inutile şi de la a dedica prea mult pentru sine; înfrânarea de la ceea ce-i răneşte pe alţii; atenţia în a spune întotdeauna adevărul în caritate.

După meditaţia părintelui Marius, fraţii au avut la dispoziţie o oră pentru meditaţia şi reflecţia personală, iar de la ora 17:00 s-au aşezat în adoraţie în faţa Preasfântului Sacrament, fiecare grup formativ având alocată o jumătate de oră pentru a anima aceste momente de rugăciune, asigurând prezenţa neîntreruptă în capelă în faţa lui Isus euharisticul. După acest timp de adoraţie, la ora 18:30, toată comunitatea s-a reunit pentru rugăciunea Vesperelor şi pentru meditaţia comunitară asupra evangheliei primei duminici din Postul Mare, despre ispitirea lui Isus în pustiu (Lc 4, 1-13), conform programului liturgic propus. Rugăciunea comunitară, terminată cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, a încheiat această după-amiază de reculegere.

Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru această nouă oportunitate de har şi ne dorim roade bogate spirituale în acest timp sfânt al Postului Mare.

 

Pr. Iosif-Eduard Cadar

***