Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Ziua Națională a României sărbătorită de fraţii Institutului Franciscan

Sărbătoarea de 1 Decembrie, ziua noastră naţională, a fost trăită de frații studenți cu multă bucurie şi mult spirit de fraternitate. Ziua a început cu participarea la Sf. Liturghie unde, împreună cu Părinţii Comunităţii „Sf. Francisc”, din cadrul Institutului Teologic, ne-am bucurat în Domnul pentru împlinirea celor 99 de ani de la Marea Unire, comemorând, în acelaşi timp, împlinirea a 25 de ani de când ilustrul frate Pr. Dr. Petru Tocănel (primul rector al Institutului) a fost chemat în casa Tatălui, la vârsta de 81 de ani.

În cadrul omiliei, Pr. Rector Marius-Petru Bîlha ne-a invitat să „fim atenți la semnele timpului” și să „trăim timpul prezent cu speranță”, deoarece întâlnirea finală cu Domnul, pentru un discipol adevărat, trebuie să fie un motiv de bucurie, întrucât Cristos a învins moartea pentru noi. Ne-a atras atenția că semnele timpului trebuie să le interpretăm numai și numai în lumina Cuvântului Divin, și ne-a încurajat că noi putem schimba istoria, dacă ne angajăm să trăim în speranță: „Toate vor trece, dar Cuvântul Domnului nu; el este plin de speranță”. În acest context, exemplul oferit, care să întărească îndemnul, a fost cel lăsat de Pr. Petru Tocănel. El a muncit pentru binele Bisericii şi a știut să trăiască în credință, cu simplitate și speranță.

Înainte de binecuvântarea finală, Pr. Mihai Gal, decanul Facultății de Filozofie, a dorit să ne dea o scurtă mărturie despre persoana părintelui Petru Tocănel, subliniind că părintele „a știut că tot ceea ce adună va fi pentru Institutul nostru și pentru Provincie” (referindu-se la cele peste 40 de mii de volume adunate, ce compun acum biblioteca noastră). Pr. Gal ne-a mai mărturisit şi faptul că părintele a murit cu un chip senin, în timp ce se ruga (în limba latină). După binecuvântarea finală, cu toții ne-am îndreptat către mormântul părintelui Petru Tocănel, din capela Institutului, unde ne-am rugat pentru odihna veşnică a sufletului său.

La ora 10:00, frații s-au adunat pentru intonarea Imnului Național, acest moment fiind și „startul” zilei fraterne, zi în care au fost organizate câteva competiții de jocuri de societate (șah, table, rummy, biliard), un concurs de tenis de masă, un mini-maraton şi un meci de fotbal între fraţii studenți, după cum este tradiția la noi la Institut. La sfârșitul zilei, câștigătorii competițiilor au fost premiați.

Iată și câteva impresii ale fraților:

„Ziua de 1 Decembrie pentru mine a fost una deosebită. Spun acest lucru datorită semnificației pe care o are pentru ţara noastră și pentru noi, fraţii, întrucât am petrecut-o în cadrul fraternității. Nu pot să vorbesc despre ea fără să menționez momentul de deschidere, intonarea Imnului National. A fost un gest simbolic, un moment cu un mesaj de seriozitate cu privire la spiritul nostru specific național. Legat de activitățile care le-am desfășurat, mai precis competițiile, acestea au avut scopul de-a ne pune față în față într-o manieră ludică, păstrând, în acelaşi timp, spiritul competitiv.” (Fr. Iulian Murărașu)

„Pentru mine ziua de 1 Decembrie a fost o zi minunată, pentru că am participat cu mult entuziasm la competițiile organizate și am reușit să ies și câștigător; pe de altă parte, m-am bucurat că am putut să petrec momente frumoase alături de frați.” (Fr. Claudiu Frâncu)

„Pentru mine, sărbătorea națională a României, pe care am petrecut-o în cadrul acestei fraternități, a reprezentat o zi cu trăiri și sentimente variate, începând de dimineață, de la intonarea solemnă a imnului României, până la ultima horă cu frații; toată ziua am simțit bucuria de a fi român și de a-mi iubi țara și credința.” (Fr. Liviu Mărtinuț)

Fr. Emanuel-Petrache Antica

***

Ziua Națională a României sărbătorită de fraţii Institutului Franciscan.

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 2 Decembrie 2017