Loading...
marţi, 8 octombrie 2024
OFMConv Romania

Zile de rugăciune şi de formare misionară

În timpul acestui Post Mare, în unire cu întreaga Biserică şi din dorinţa vie a Papei Francisc, în ziua de duminică, 24 martie, fraţii comunităţii formative a Institutului Teologic din Roman au cinstit memoria misionarilor martiri ucişi în anul 2018 în întreaga lume, în cadrul Zilei de Rugăciune şi Post în Memoria Misionarilor Martiri – 2019. Acest fapt s-a concretizat printr-o veghe misionară de rugăciune, în seara acestei zile, în capela Institutului, moment compus dintr-o evocare şi o prezentare a misionarilor martiri, cu ajutorul unui material media pus la dispoziţie de Agenţia Fides, a Operelor Misionare Pontificale, urmate de celebrarea Căii Sfintei Cruci, compusă în memoria şi întru cinstirea lor de Consiliul Naţional Missio Giovani, organism pastoral din cadrul Conferinţei Episcopale Italiene. Această Cale a Sfintei Cruci se constituie drept o rugăciune pentru marile suferinţe, nevoi şi probleme ale lumii de astăzi, resimţite mai ales în acele ţări unde sunt încălcate în mod alarmant drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, ale diferitelor categorii sociale. Fiecare staţiune a Căii Sfintei Cruci a fost dedicată unei suferinţe din lume, unită cu jertfa şi suferinţa Mântuitorului.

Prin toate acestea, fraţii au adus în unire cu Biserica omagiul şi jertfa rugăciunii pentru toţi aceşti misionari creştini ucişi pentru credinţă, în această lună şi în această zi dedicate special lor. Jertfa şi moartea lor continuă exemplul şi mărturia martirică deschisă în aceste ultime decenii de Fericitul Oscar Romero care a luptat împotriva nedreptăţilor sociale din Salvador, promotor al creşterii şi întegrării soaciale a femeilor şi a tuturor persoanelor defavorizate pe care le-a întâlnit.

Fraţii au conştientizat împreună că în anul 2018 au fost ucişi în lume 40 de misionari creştini catolici, aproape dublu faţă de cei 23 din anul 2017. Aceştia, în cea mai mare parte, sunt preoţi: în număr de 35. După 8 ani consecutivi în care numărul cel mai mare de creştini ucişi s-a înregistrat în America, în anul 2018 Africa se situează pe primul loc al acestei tragice clasificări care se prezintă astfel: în Africa au fost ucişi 19 preoţi, 1 seminarist şi 1 laic; în America au fost ucişi 12 preoţi şi 3 laici; în Asia au fost ucişi 3 preoţi iar în Europa 1 preot.

Rugăciunea şi reflecţia misionară au continuat şi a doua zi când, în cadrul rugăciunii de seară, fraţii s-au rugat mai întâi Sf. Rozariu Misionar, cu intenţii pentru fiecare continent în parte, iar după cină s-au reunit pentru un moment formativ, primindu-l în mijlocul lor pe părintele Blaj Eugen, directorul naţional al Operelor Misionare Pontificale, din cadrul Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, o organizaţie mondială în slujba Sf. Părinte pentru misiunea ad gentes de evanghelizare, prezentă şi în ţara noastră, cu sediul în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

Pe lângă mărturia sa personală de preot care a lucrat mulţi ani în misiunile din Mexic şi Kenya, părintele Eugen a prezentat în mod general fraţilor modul de organizare a activităţilor şi a promovării misionare a Bisericii, la nivel naţional şi internaţional, iar, în particular, a explicat conţinutul pregătirii şi trăirii Lunii Misionare Extraordinare – Octombrie 2109, iniţiată şi susţinută mult de Sf. Părinte Papa Francisc. Tot acest conţinut şi viaţa misionară actuală a Bisericii pot fi văzute pe site-ul web: october2019.va, părintele Eugen ghidând şi încurajând fraţii în a-l folosi. Motoul acestei luni misionare, propus de Sfântul Părinte, este: «Botezaţi şi trimişi: Biserica lui Cristos în misiune pentru lume», iar toate iniţiativele privitoare la această lună misionară au scopul de a ne conştientiza mai mult asupra necesităţii misiunii de evanghelizare – ad gentes, o misiune esenţială a Bisericii, din porunca lui Cristos. În cadrul acestei prezentări, părintele a explicat la nivel concret acţiunile ce se pot întreprinde pentru pregătirea şi trăirea corespunzătoare a acestei luni misionare, atât în seminare, case de formare, cât şi în ambientul de pastoraţie, sensibilizând în mod autentic fraţii să se roage pentru operele misionare, să le mediatizeze şi să le susţină în măsura posibilităţilor lor.

Cu speranţa că aceste 2 zile de rugăciune şi formare au aruncat o mică sămânţă sau scânteie misionară în inimile fraţilor, îi mulţumim Domnului şi îi încredinţăm lui proiectul pe care îl are cu fiecare dintre noi, pentru ca mâine să putem spune «da» acolo unde ne va trimite.

 

Pr. Iosif-Eduard Cadar

***

Zile de rugăciune şi de formare misionară

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Marţi, 26 martie 2019

În ziua de 25 martie 2019, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, pr. Eugen Blaj, director național…

Publicată de Operele Misionare Pontificale pe Marţi, 26 martie 2019