Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Zi de reculegere pentru grupul formativ Fra Pacifico

În luna dedicată mamei noastre cerești, Sf. Fecioară Maria, frații din grupul formativ Fra Pacifico au luat parte la ziua de reculegere lunară care a avut loc pe data de 17 mai, la casa de postulandat de la Mănăstirea Maica Unității, de la Viișoara (NŢ). Fraţii au fost însoțiți de către părintele spiritual Marius Vătămănelu care a ținut o meditație profundă cu tema: ce înseamnă a da scandal vs. correctio fraterna. Textul de referință pe marginea căruia s-a meditat a fost din Evanghelia după Sf. Luca, capitolul 17, versetele 1-16.

În introducere și prima parte a meditației, s-a subliniat ideea potrivit căreia, atunci când nu-l mai căutăm pe Dumnezeu, începem să ne căutăm doar pe noi înșine. În acest caz, rămâne, însă, valabil cuvântul evangheliei: cu măsura cu care măsurăm ni se va măsura și nouă. S-au enumerat anumite cauze din care rezultă scandalul, precum lipsa coerenței, abuzul de putere și comportamentul greșit; de aceea, este necesară o cercetare a cugetului în care să identificăm factorii ce ne îndepărtează de Dumnezeu şi ne conduc la a da scandal.

În cea de-a doua parte a meditației, atenția s-a îndreptat asupra subiectului corectio fraterna, părintele prezentând anumiți pași care trebuie făcuți pentru ca aceasta să fie eficientă, pași care ne sunt prezentați și în sfânta evanghelie. Ea trebuie făcută mai întâi între patru ochi, după aceea în cadrul unui grup restrâns iar abia în ultimă instanță în fața tuturor.  Aceasta nu trebuie să fie improvizată, dar făcută cu blândețe, prietenie și caritate.

După un moment de meditație particulară, a urmat întâlnirea în grup unde s-a făcut împărtășirea celor meditate, din care au reieșit nevoia de a acorda atenție sporită și grijă în modul în care intrăm în contact cu oamenii, pentru a nu scandaliza, cât și atunci când dorim să atenţionăm pe cineva când greșește. Momentul împărtășirii a fost urmat de o oră de adorație euharistică împreună cu frații postulanți, după care s-a luat cina.

Mulţumire fie lui Dumnezeu şi fraţilor de la postulandat care ne-au găzduit cu mult spirit fratern, pentru ca această zi de reculegere şi împărtăşire a Cuvântului lui Dumnezeu să fie cât bine trăită şi cât mai rodnică.

Fr. Iulian-Robert Țâmpu

***

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe 21 Mai 2018