Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Zi de reculegere – grupul formativ Fra Masseo

În după-amiza zilei de luni, 15 ianuarie, fraţii studenţi din grupul formativ Fra Masseo s-au reunit la casa părinţilor verbiţi din localitatea Cordun, județul Neamț, pentru reculegerea/lectio divina lunară, meditaţia fiind prezentată de părintele vicerector Iosif Cadar, responsabilul cu acest grup de fraţi. Fiind a treia întâlnire de acest fel, părintele Iosif a făcut mai întâi o sinteză a conţinuturilor meditaţiilor anterioare pe tema vocaţiei şi a discipolatului în urmarea lui Cristos, propunând apoi spre meditare o nouă tematică: maturizarea discipolului în discernământul urmării lui Isus, la şcoala crucii şi a lepădării de sine.  Textul evanghelic ajutător în meditarea acestei tematici a fost din Evanghelia după Sfântul Marcu – cap 8, 27–38, în care sunt istorisite mărturisirea de credinţă a lui Petru, prima anunţare a morţii şi învierii lui Isus şi condiţiile urmării lui Isus, fapte ce precedă începutul drumului lui Isus spre Ierusalim.

La orele 15:00, după invocarea Duhului Sfânt prin cânt şi rugăciune, părintele Iosif a susţinut meditaţia pe tema mai sus menționată, în care a punctualizat şi evidenţiat aspecte profunde ale pedagogiei lui Isus cu fiecare discipol, pe drumul formării şi discernământului acestuia: întrebările şi provocările pe care Domnul le suscită în inima şi în viaţa discipolului (permiţând şi perioade de criză în viaţa sa), soluţiile evanghelice la dilemele/problemele ce pot apărea pe drumul formării şi creşterii persoanei consacrate, regulile şi criteriile pe care Isus le indică în viaţa fiecărui discipol. Etapele evanghelice de creştere şi maturizare în discernământul chemării şi în formarea ucenicului sunt: capacitatea de a-şi da un răspuns la personal la întrebarea «cine este Cristos pentru el?», acceptarea trăirea întregii logici şi vieţi a Mântuitorului (pătimirea-crucea-învierea, fără sincope egoiste), disponibilitatea lepădării totale de sine, prin forţa credinţei şi a abandonării totale la voinţa şi puterea salvatoare ale lui Dumnezeu, precum Cristos faţă de Tatăl ceresc.

După meditaţie, a urmat un timp de reflecţie personală; de la ora 17:30 părintele Iosif a expus deja Sf. Sacrament pentru adoraţie şi meditaţie particulară, iar la ora 18:00 toți fraţii participanţi s-au adunat în capelă pentru a împărtăși lui Isus şi fraţilor rodul meditaţiilor personale şi pentru a da glas acelei rugăciuni/invocaţii pe care a plăsmuit-o fiecare în inima sa. Momentul de rugăciune comunitară s-a încheiat cu rugăciunea Vesperelor şi binecuvântarea euharistică.

Mulţumim Domnului, părinţilor verbiţi, care ne-au găzduit, şi părintelui Iosif Cadar pentru această după-amiază binecuvântată în care am putut să stăm cu Domnul şi să primim lumina şi întărirea sa pe drumul discernământului nostru şi al vocaţiei noastre.

Fr. Mihai-Andrei Blăjuț

***

Zi de reculegere – grupul formativ Fra Masseo.
Luni, 15 ianuarie 2018

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 15 Ianuarie 2018