Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Zi de reculegere: grup formativ „fra Pacifico”

„Unde este Abel, fratele tău?” (Gen 4, 9)

Pe data de 23 noiembrie, 2017, frații din grupul al II-lea de formare, „Fra. Pacifico”, de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan, din Roman, s-au întâlnit pentru ziua de reculegere lunară la Curia Provincială din Bacău.

La orele 15:00, după rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, părintele Marius Petru Bîlha a expus meditația cu tema „Unde este fratele tău?”, având ca punct de plecare pasajul din Cartea Genezei, capitolul 4, versetele 1-16, în care se vorbește despre istoria lui Cain și Abel.

Printre cele mai importante aspecte scoase în evidență de părintele Marius, evidenţiem următoarele:

  • Omul creat de Dumnezeu, datorită păcatului, este rănit în relația cu Dumnezeu, în relația de cuplu (v. Cap 3) şi în relația fraternă, cu semenul său (v. Cap. 4).
  • Există o legătură strânsă între relația dintre frați și relația cu Dumnezeu.
  • În proiectul lui Dumnezeu, relația dintre frați trebuie să se exprime, mai ales, prin acea grijă fraternă reciprocă.
  • După ce Cain a păcătuit împotriva fratelui său, Dumnezeu intervine și îi dă ocazia de a-și recunoaște greșeala, de a se căi și de a îndrepta răul făcut.
  • Francisc ne dă exemplul lui, în acest sens, spunându-ne: dacă o mamă își iubește îşi hrănește fiul născut din trupul ei, cu atât mai mult ar trebui ca fratele să îl iubească şi să îl hrănească pe fratele său spiritual și să se îngrijească de el (Cf. Rb. VI, 7: FF 91). Aşadar, în învăţătura şi viaţa Seraficului Părinte Francisc, avem un model de primire a fratelui, ca pe un dar din partea lui Dumnezeu.
  • Isus, Fiul Unul născut al Tatălui, nu ține pentru sine acest privilegiu, ci renunță la el, devenind „primul născut dintre mulți frați”; mai mult, devine ultimul, lăsându-se ucis de către frații săi și îi iartă și  se roagă pentru cei care l-au persecutat.

După expunerea meditației, frații au avut la dispoziţie un timp pentru interiorizare și reflecție, apoi, începând cu ora 18:00, a urmat un moment de împărtășire și adorație, în care frații au mulțumit pentru fratele primit, pentru fraternitate, și au cerut iertare pentru momentele în care l-au desconsiderat sau chiar persecutat pe fratele de lângă ei, darul lui Dumnezeu.

A urmat cina, împreună cu frații din comunitate, după care ne-am întors acasă mai bogați, mai fraterni, și cu o dorință profundă de a accepta darul pe care Dumnezeu ni-l face prin fratele de lângă noi.

 

 Fr. Adrian-Emanuel Ficău

***

https://www.facebook.com/seminarulmare/posts/1153729434757046