Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Zi de formare și pregătire pentru Ziua Mondială a Săracilor

În după-amiaza zilei de joi, 12 noiembrie, frații comunității formative de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au organizat un moment de formare pe tema Mesajului Sfântului Părinte, papa Francisc pentru cea de-a IV-a Zi Mondială a Săracilor, cu titlul „Întinde-ţi mâna către cel sărac”, luat din Cartea lui Ben Sirah.

Frații au avut fericita oportunitate de a-l avea în mijlocul lor pe fr. Bogdan Balașcă OFMConv., care în anii trecuți, aflându-se în comunitatea din București, a desfășurat, printre altele, și o frumoasă activitate caritativă cu persoane sărace.

Pr. Bogdan a aprofundat mesajul Sfântului Părinte și a indicat câteva puncte cheie pentru înțelegerea acestuia.

În primul rând, a menționat necesitatea descoperirii propriei sărăcii și acceptarea ei cu încredere în Dumnezeu. Frica fiind un obstacol în acest sens. Apoi a subliniat necesitatea rugăciunii, pentru că aceasta conduce ulterior la caritate. Raportul viu și personal cu Dumnezeu este izvorul oricărei acțiunii caritative, a mai spus părintele.

Apoi, ni s-a propus să ne gândim la câteva ipostaze ale mâinii noastre, întrebându-ne: „Pentru ce întindem mâna?”, „Cui?” și „Cum?”

La finalul meditației, părintele ne-a expus câteva „antiparadigme”, cum ar fi: asumarea ipostazei de salvator, a tiparului subjugării și a urmăririi eficienței în slujirea săracilor, precum și o serie de modele pozitive așa cum este calea dialogică, a slujirii și răspunsului pe care-l dăm săracilor care ne interpelează; de asemenea, este recomandată paradigma dreptății și a restituirii în relație cu persoanele sărace, conchizând că pe sărac nu-l putem sluji decât din genunchi, așa cum Isus însuși a îngenuncheat pentru a le spăla picioarele apostolilor.

După meditație, frații s-au retras pentru un timp de reflecție personală, după care programul formativ s-a încheiat cu rugăciunea Oficiului lecturilor și a Vesperelor.

 

                                                                                                              Fr. Andrei Bejan