Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Zi de formare şi de rugăciune misionară

Trăind şi simţind cu Biserica, în această Lună Misionară Extraordinară intitulată „Botezați și trimiși – Biserica lui Cristos în misiune în lume”, propusă de către Papa Francisc, comunitatea formativă a fraţilor studenţi şi a părinţilor formatori de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au organizat şi au trăit o zi de formare dedicată reflecţiei, mărturiei şi rugăciunii misionare, în data de 10 octombrie, ea aliniindu-se celorlalte iniţiative de acest fel promovate de comunitate în această lună.

Această zi a început cu Sf. Liturghie de dimineaţă când, în cadrul omiliei, părintele celebrant Iosif Cadar le-a vorbit fraţilor despre prietenia cu Isus ca izvor al misiunii şi al entuziasmului misionar, prietenie care implică reciprocitate, ne transformă şi ne ghidează în credinţă şi apostolat. După-amiază, reflecţia şi rugăciunea au continuat, fraţii ascultând mai întâi mesajul Bisericii şi al Sf. Părinte pentru această lună dedicată misiunilor, pentru ca mai apoi să primească frumoasa mărturie misionară a părintelui Emilian Dumea, frate franciscan conventual al Provinciei noastre şi misionar de peste 6 ani în Chile, unde a activat în diverse parohii ale misiunii fraţilor franciscani conventuali din Provincia de Padova. Pr. Emilian i-a captivat şi edificat pe fraţi prin mărturia sa plină de simplitate şi de voioşie în prezentarea experienţei misionare: prin idei şi imagini foarte vii şi concrete, presărate cu întâmplări şi exemple din trăirea şi apostolatul lui în această ţară, a reuşit să familiarizeze repede auditoriul cu istoria, cultura, viaţa şi spiritul acestui popor, cu viaţa Bisericii şi a misiunilor de acolo. Cu naturaleţe, sinceritate şi umor, Sfinţia Sa a mărturisit fraţilor că această bogată şi intensă experienţă de apostolat misionar îl face să se simtă mai împlinit şi „mai complet” în identitatea şi viaţa sa de preot, să îşi păstreze un entuziasm mereu proaspăt şi să înţeleagă marele rol al preotului şi marea valoare a preoţiei, în condiţiile în care acolo sunt foarte puţini preoţi iar lumea este însetată de Dumnezeu.

După mărturia părintelui Emilian, fraţii s-au reunit în capela Institutului pentru veghea de rugăciune misionară, prezidată de părintele rector Marius Bîlha, cu participarea câtorva oaspeţi (persoane consacrate şi laici) veniţi, în majoritate, de la diferite institute şi centre sociale unde fraţii vor fi trimişi în acest an formativ pentru activităţi de voluntariat. Acest moment de rugăciune face parte din inițiativele care celebrează în lumea întreagă Luna Misionară Extraordinară, la îndemnul Papei Francisc de a ne ruga unii pentru alții, pentru ca în fiecare dintre noi și în fiecare credincios să se retrezească convingerea că Isus Cristos este răspunsul la toate necesitățile noastre cele mai profunde și adevărate; cu toții am fost creați pentru ceea ce ne propune Evanghelia: prietenia cu Isus și iubirea fraternă (Cf. EG 265). Frumoasa desfăşurare şi animare a acestei rugăciuni de către fraţii comunităţii formative i-a ajutat pe toţi să conştientizeze preţiosul dar al credinţei şi al Evangheliei care trebuie împărtăşit cu semenii, precum şi angajamentul de a anunța cu bucurie și de a mărturisi cu pasiune viața noastră în Cristos.

Celebrarea a cuprins următoarele momente: rememorarea Botezului primit şi reînnoirea făgăduinţelor făcute atunci, primirea şi ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu şi a unei mărturii misionare, rugăciunea de mijlocire pentru misionari, iar ultimul moment a fost unul cu totul special, întrucât părintele rector a încredinţat fiecărui frate în parte, prin cuvinte şi gesturi specifice, mandatul misionar mult aşteptat pentru acest an formativ 2019-2020, respectiv locul de voluntariat sau pastoraţie unde este trimis. După ce fraţii au primit cu surprindere şi bucurie misiunea încredinţată fiecăruia, comunitatea a mulţumit Domnului şi totul s-a încheiat cu rugăciunea de binecuvântare pentru ca apostolatul din acest nou an formativ să fie plin de roade bune şi sfinte.

Fraţii îşi vor desfăşura activităţile de voluntariat şi pastoraţie după cum urmează:

 

 • Vârgă Petru şi Fr. Sabău Iosif: Misionarele Carității, Casa „Sf. Iosif”, Bacău
 • Petruț Răzvan şi Fr. Herciu Liviu: Fundația Pacea, OFMConv., Centrul Social, Roman
 • Bejan Andrei şi Fr. Susan Vasile: Fiicele Sfintei Maria ale Divinei Providențe, Centrul Social „Fericita Clara”, Șcheia
 • Iștoc Cristian: Opera „Don Calabria”, Centrul de Zi: „O şansă pentru un viitor mai bun”, Roman
 • Pal Gabriel şi Fr. Pița Emanuel: Asociația ISA – Romanița (casă pentru copii aflați în suferință), Roman
 • Crăciun Narcis şi Fr. Cimpoeșu Sergiu: Iozefinii lui Murialdo, Centrul de Zi – Scout, Roman
 • Blaj Claudiu şi Fr. Butăcel Maximilian: Surorile Franciscane Misionare de Assisi, Centrul de Zi, Hălăucești
 • Frâncu Claudiu: Surorile „Compania Maicii Domnului”, Nisiporești
 • Dămătăr Cezar şi Fr. Antonică Iosif: Surorile Pătimirii lui Isus, Casa de Bătrâni și Bolnavi „Sf. Ioan Paul al II-lea”, Butea
 • Ciobanu Andrei şi Fr. Dumea Alexandru: Parohia „Sf. Iosif Muncitorul”, Buruienești
 • Toma Raimund şi Fr. Sascău Cosmin: Parohia „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, Hălăucești
 • Vârgă Petru: Curia Provincială, Bacău
 • Antica Emanuel şi Fr. Saranci Antonio: Parohia „Înălțarea Domnului”, Sagna
 • Cherecheș Ionuț şi Fr. Țâmpu Iulian: Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Nisiporești
 • Diac Alexandru şi Fr. Laslău Narcis: Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Iugani.

 

[Pr. Iosif-Eduard Cadar]

***

În cadrul momentului de rugăciune, frații studenți au primit mandatul pastoral pentru acest an formativ.

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Joi, 10 octombrie 2019