Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Zi de formare misionară

Zi de formare misionară

Joi, 15 octombrie 2020, comunitatea formativă a Institutului Teologic Franciscan din Roman a organizat o zi de formare misionară, ca pregătire pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2020.

Cu scopul de a sensibiliza chemarea la misiune, am fost ajutați de mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, explicat de părintele Irimia-Romică Pal OFMConv.                                                               

Mesajul  – ne-a spus părintele – ne încurajează să ieșim din noi înșine în acest context de pandemie și să mergem în întâmpinarea celorlalți. Pr. Irimia-Romică a subliniat apoi trei caracteristici ale misiunii și anume: întâlnirea personală cu Cristos, strigătul săracilor și disponibilitatea de a accepta misiunea cu generozitate și bucurie. După această prezentare, fiecare frate a avut un timp dedicat meditației personale, pentru a interioriza mai bine învățătura ascultată.                                                             

Programul formativ a continuat cu expunerea pr. Mihăiță Blaj, secretar la Nunțiatura Apostolică din Ciad. Părintele ne-a prezentat pe scurt rolul și activitatea diplomației Sfântului Scaun, apoi a împărtășit din experiența sa personală acumulată în ultimii ani în cadrul diferitelor Nunțiaturi în care a slujit. Spre final, ne-a îndemnat să fim disponibili pentru chemarea la misiune, întrucât există multe țări care au nevoie de preoți și persoane consacrate care să-l vestească pe Cristos și evanghelia sa.  

Ne-am bucurat, de asemenea, și de prezența pr. Florin Sescu responsabilul Oficiului pentru Misiuni din cadrul Diecezei de Iași, care ne-a oferit câteva amănunte legate de numărul și activitatea misionarilor Diecezei în lume și activitățile pe care le desfășoară pentru binele oamenilor și răspândirea mesajului sfintei Evanghelii.

Ziua de formare s-a încheiat cu rugăciunea Vesperelor, în cadrul căreia fiecare frate a primit cartea pe care echipa formativă a propus-o  pentru anul formativ în curs: Jacques Philippe, Timp pentru Dumnezeu. Ghid pentru viața de rugăciune. Cartea se dorește a fi un ajutor suplimentar pentru trăirea Proiectului comunitar 2020-2021 dedicat redescoperirii și promovării interiorității.

Recunoscători Domnului pentru această zi, precum și celor care ne-au ajutat să ne pregătim o stare interioară favorabilă celebrării Zilei Mondiale a Misiunilor,  continuăm să-i amintim în rugăciune pe toți misionarii din lume.

                                                                                              Fr. Andrei BEJAN