Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Zi de formare despre introspecție

În data de 18.02.2021, a avut loc o zi de formare cu tematica ,,Introspecția, calea de cunoaștere de Sine’’. În vederea aprofundări acestei tematici am fost ajutați de pr. Lucian Horlescu OFMConv., care a expus câteva idei, pentru a înțelege importanța acestei tematici în viața noastră.


Părintele și-a început prezentare spunând ce anume este introspecția. El a definit-o ca, acea capacitate de a ne asculta. Omul are nevoie să se regăsească, iar pentru a face acest lucru, este necesară tăcerea. Pentru aceasta, este nevoie de efort și capacitatea de a rămâne cu noi înșine. Părintele a menționat că, de cele mai multe ori, nouă ne este frică să face acest lucru și ne ascunde după un Sine fals, adică ne conformăm așteptărilor exterioare, ignorând nevoile interioare și autentice. Prin interiorizare noi putem ajunge la Sinele adevărat, iar făcând aceasta vom fi capabil și de empatie.

În a doua parte părintele, a prezentat câteva metode practice ale lui Daniel J.Siegel, de dezvoltare a introspecției și a empatiei. Prima este aceea capacitate de echilibru dintre emisfera stângă, responsabilă cu acțiunile logice și emisfera dreaptă, responsabilă cu partea afectivă. A doua este capacitatea de a da nume propriilor emoții, și astfel a le putea conștientiza. A treia metoda este folosirea părinții superioare, adică parte rațională în detrimentul obișnuințelor. A patra metodă este cunoașterea și integrarea propriei istorii. Iar a cinci metodă reprezintă importanța interacțiunilor sociale în vederea descoperii propriei unicități.

Părintele și-a încheiat prezentarea prin accentuarea importanței cunoașterii propriei individualități, atât de necesară pentru a ne înțelege pe noi cât și pe celălalt, astfel putând ajunge la adevărata noastră împlinire.

 

Fr. Andrei Bejan

***