Vizită în conventul și parohia din Luizi Călugăra
În ziua de 23 aprilie, frații comunității formative din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, au continuat proiectul vizitării comunitățile istorice ale Provinciei „Sf. Iosif” din România, întâlnindu-se cu frații și credincioșii din Luizi Călugăra (BC).
Aceste vizite în comunitățile în care slujesc frații franciscani conventuali, s-au dorit a fi încă de la începutul lor integrate în proiectul formativ pentru a oferi fraților studenți teologi posibilitatea de a cunoaște și de a intra în contact cu câteva conventuri și parohii mai semnificative din punct de vedere istoric pentru Provincia „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și, totodată, de a le mulțumi, atât fraților, cât și credincioșilor pentru susținerea spirituală și materială pe care o acordă seminarului de la Roman.
Comunitatea din Luizi-Călugăra a fost și rămâne strâns legată de activitatea misionară, conventuală și pastorală a fraților franciscani de mai multe secole. Aici frații au clădit opere importante pentru Biserica locală și pentru Ordinul Franciscan, precum: Academia Filosofico-Teologică și implicit seminarul pentru frații teologi, Școala de dascăli, Societatea de lectură „Sf. Bonaventura” și Academia Neprihănitei Zămisliri. Proto-conventul din Luizi Călugăra a fost și sediul Curiei provinciale între anii 1932-1947.
Programul vizitei a cuprins: o evocare a istoriei conventului și a parohiei, o împărtășire a activităților conventuale și parohiale actuale de către părintele Guardian Adrian-Sorin Giurgi și părintele Paroh Fabian Iacob, participarea la Sf. Liturghie împreună cu credincioșii comunității din Luizi Călugăra, vizitarea mormântului părintelui Iosif Petru M. Pal OFMConv., unde am reînnoit consacrarea noastră la Neprihănita Zămislire, ca membri ai Armatei Maicii Domnului, vizitarea noii biserici „Sf. Maria a Îngerilor” din Osebiți, vizitarea comunității Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. În drumul spre casă am făcut o mică oprire și la Curia Provincială unde am fost primiți de Părintele Provincial Damian Gheorghe Pătrașcu și de frații comunității „Sf. Iosif” din Bacău.
Mulțumim fraților din conventul „Sf. Andrei” din Luizi Călugăra pentru primirea călduroasă și comuniunea frățească, credincioșilor pentru susținerea lor și surorilor franciscane pentru ospitalitatea și mărturia lor de credință.
Pace și bine!
Fr. Răzvan Emanuel Petruț