Sesiune științifică mariană 2019
Sesiune științifică mariană la ITRCF
În data de 09 decembrie 2019, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, Facultatea de Teologie Pastorală, a avut loc conferința mariană, ținută de părintele Iulian Misariu, responsabilul cu asociația Armata Maicii Domnului din România, cu tematica Neprihănita Fecioară Maria ca dar al Bisericii.
Sesiunea științifică a început cu imnul Tota pulchra es Maria, cântat de corul Jacultores Domini, care ne-a introdus în atmosfera acestei minunate sărbători, după care a urmat salutul părintelui Decan, Bernadin Duma. Părintele a amintit că devoțiunea franciscană față de fecioara Maria este deja o tradiție a Ordinului Fraților Minori Conventuali. El a caracterizat-o cu ajutorul unei verb: stătea. Sfânta Fecioară Maria este cea fidelă Cuvântului dumnezeiesc, fiind prezentă și în cele mai grele momente din viața Fiului ei, sub Cruce.
A urmat un moment de memento, în care părintele moderator Mihai Gal a amintit de proclamarea dogmei Neprihănitei Zămisliri, la care și frații franciscani au avut o contribuție considerabilă. Conferința părintelui Iulian Misariu a început cu un filmuleț, cu imagini din Țara Sfântă. Aceste imagini ale locurilor sfinte, despre traseul descris în Sfintele Evanghelii, transmit bogăția și frumusețea misterului divin. Ele conservă și protejează mesajul evangelic, necesar în pătrunderea acestui mister al Neprihănitei Zămisliri.
Părintele Misariu a continuat conferința sa, spunând că, în istorie, Maria a fost deseori prezentată sub trei ipostaze, prima fiind cea de femeie comună. Din acest punct de vedere s-au născut multe erezii care au atacat adevărul divin, drept urmare Biserica a proclamat dogma Theotokos, pentru a proteja credința în cele două naturi ale lui Isus, cea umană primită prin Maria. O altă ipostază este Maria ca femeia cerească, cea care s-a cufundat cu totul în focul divinității. Astfel ea este prezentată ca o femeie superioară, neatinsă de oameni. Ca răspuns la aceste două ipostaze extreme, Biserica o prezintă pe Maria ca Terra Vergine. Ea este împlinirea profețiilor lui Isaia, care spune că din pământ va rodi mântuirea. Maria face să înflorească mântuirea pentru lume. Așa cum pe om l-a creat din țărână, tot astfel din Terra Vergine l-a recreat pe om pentru viața veșnică. Acesta este rolul Mariei care este Arca Domnului, pământul pur, noua Evă prin care vine Mântuitorul în lume.
A urmat o serie de întrebări legate de Țara Sfântă, activitatea fraților franciscani și importanța pelerinajelor. Părintele a spus că un pelerinaj are rolul să ne amintească că suntem trecători, pelerini, iar mergând pe acele locuri descoperim că ele confirmă adevărurile exprimate de sfintele Evanghelii. Părintele Iulian Misariu spunea că frații franciscani au o activitate intensă pe acele locuri. Ei mențin vie această devoțiune către Preacurata Fecioară Maria Neprihănit Zămislită.
Simpozionul s-a încheiat cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii. L-a aceasta a participat toată comunitatea, iar frații au adus mulțumire pentru darul Preasfintei Fecioare Maria făcut Bisericii. Ea este un model la care fiecare credincios aspiră să ajungă.
[Fr. Andrei Bejan]