Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Sesiune de examene

Formarea pentru viața consacrată și pentru slujirea sacră presupune și un timp dedicat pregătirii intelectuale și susținerii „inevitabilelor” examene.
În aceste săptămâni, frații studenți se află în sesiunea de examene de la finalul primului semestru.
În sufletul și în practica familiei franciscane conventuale a rămas vie, încă de la origini, orientarea către studiu, bazată pe recomandarea Sfântului Francisc de Assisi către Sfântul Anton de Padova: „Mă bucur ca tu să predai teologia fraților, doar ca această activitate să nu stingă în ei duhul sfintei rugăciuni și al evlaviei” (LAn; FF 252), cu referire la Rb 5. Astfel, studiul a fost considerat folositor pentru trăirea formei de viață a Sărăcuțului din Assisi și pentru exercitarea unei activități pastorale și misionare de calitate.
Disciplinele filosofice și teologice îl ajută pe candidat să-și însușească o serie de cunoștințe în domeniu care să-l ajute ulterior în trăirea semnificativă a chemării și în exercitarea propriei slujiri, într-un context bine determinat, cu provocările, neajunsurile și posibilitățile sale. Totuși, menirea acestei activități nu se reduce doar la atât.
Formarea intelectuală, pe lângă transmiterea și însușirea unor cunoștințe specifice și aplicabile în diverse circumstanțe pastorale și misionare, care oricum se dezvoltă și se reînnoiesc permanent, trebuie să urmărească și să înlesnească aprinderea în sufletul celui care studiază dispoziția interioară de a cerceta și învăța toată viața.
În fond, suntem cu toții ucenicii unicului Învățător, Cristos, pe care-l căutăm și-l descoperim zilnic, într-un mod nou, încântați de câte (încă) are să ne (mai) învețe, descopere, încredințeze, dăruiască. Astfel, fiecare zi devine, nu un obligatoriu, ci un așteptat și stăruitor examen.
Așadar,
Gaudeamus igitur,
iuvenes dum sumus.
Vivat Academia,
Vivant Professores,
Vivat membrum quodlibet,
Vivant membra quaelibet,
Semper sint in flore!

(„Să ne bucurăm, deci,
cât încă suntem tineri.
Trăiască școala!
Trăiască profesorii!
Trăiască fiecare-ntrebător!
Trăiască fiecare-ntrebătoare!
Fie ca ei să-nflorească de-a pururi!”)
Mai multe imagini aici:
https://www.facebook.com/seminarulmare