Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Roman: Reculegere lunară la Viișoara

Într-o oază de soare de care ne-am bucurat mai ales după proclamarea Cuvântului, sâmbătă 18 noiembrie frații comunității de la Institutul Teologic Franciscan au dat curs zilei de reculegere.

***

Călăuziți de Sfânta Fecioară Maria, Maica Unității și într-un ambient de toamnă târzie, ne-am lăsat cufundați în tăcerea care ne-a înconjurat, păstrând în inimă lumina Cuvântului, urcând, „după puterea fiecăruia”, Muntele Întâlnirii cu Dumnezeu. Departe de activitățile cotidiene, am putut medita la talanții pe care ni i-a dăruit Dumnezeu, cerându-i lumina Duhului Sfânt pentru a fi creativi în a aduce roade. Fără a cădea în pasivitate sau chiar în lenevie, Evanghelia e o invitație la a ne număra printre slujitorii care văd în misiunea primită încrederea lui Dumnezeu în fiecare dintre noi, acceptând-o cu bucurie. „Diferența dintre cele două slugi și a treia este diferența dintre adepții care se supun însărcinării primite cu bucurie și cei care o fac cu frică, preocupați numai de siguranța personală”.

Prânzul frugal ne-a ajutat să păstrăm intimitatea întâlnirii cu Dumnezeu, permițându-ne să reflectăm mai mult asupra faptului de a fi mereu trezi, încercând să participăm la acea lucrare intimă prin care să facem ca „adevărul revelat să ne locuiască în chip fertil, să ne transforme, să se resoarbă in chimia unică a persoanei tale”. Numai așa ne putem hrăni, hrănind cu bucurie pe alții, dând astfel gust acțiunii noastre.

Celebrarea Sfintei Liturghii și împărtășirea cu ceilalți a ecoului pe care l-a adus Cuvântul evanghelic în inima fiecăruia au completat trăirea intensă a zilei.

Faptul de a ieși din obișnuință, a te bucura de simpla prezență a fratelui de lângă tine, fără să fii mereu cu gândul la ceea ce trebuie să faci, m-a făcut să văd mai bine cum o zi trăită cu Dumnezeu mă poate ajuta să regăsesc bucuria lucrurilor simple și a păcii care vine de la Dumnezeu, pace mai greu de atins și păstrat în iureșul activităților de zi cu zi.

 

[Fr. Paul Mîrț]