Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Roman: O întreită sărbătoare

Marți, 4 octombrie 2022, în sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc o triplă sărbătoare: hramul conventului, hirotonirea diaconală și deschiderea noului an academic. Liturghia solemnă a fost prezidată de Excelența Sa Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, alături de care a concelebrat părintele provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu și numeroși preoți. Autoritățile civile au fost reprezentate de domnul Leonard Achiriloaiei, primarul municipiului Roman, și de domnul Dragoș Toma, consilier.

*

În ziua precedentă, în seara zilei de 3 octombrie, conform  tradiției franciscane,  am celebrat trecerea Seraficului nostru Părinte de la viața pământească la cea veșnică prin ceremonia numită Transitus. Celebrarea a fost condusă de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial, tot el ținând și un scurt cuvânt de învățătură. La finalul celebrării, cei cinci candidați la diaconat au depus profesiunea de credință și jurământul de fidelitate în fața întregii adunări formată din frații comunități noastre, dar și din numeroși oaspeți.

În următoarea zi, marți, 4 octombrie, la ora 10.30 a început Sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Petru Sescu. Capela noastră înveșmântată în sărbătoare a fost neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși care au venit să-i însoțească pe candidații la diaconat în acest moment important al vieții lor. Corul, dirijat de pr. Cristian Dumea, a animat întreaga celebrare, ajutându-ne astfel să trăim cu mai multă intensitate sărbătoarea. După procesiunea de intrare și ritualul introductiv, pr. Alexandru Olaru, gurdianul conventului, i-a salutat pe cei prezenți, îndemnându-ne să ne rugăm pentru candidații la diaconat și pentru pace în lumea întreagă.

După proclamarea Evangheliei a avut loc apelul candidaților la diaconat, făcut de pr. Virgil Blaj, rector formativ, la care aceștia au răspuns cu un hotărât: „Iată-mă!”. Numele celor chemați sunt: fr. Andrei Bejan, fr. Ionuț-Iulian Cherecheș, fr. Claudiu-Rafael Frâncu, fr. Cristian Iștoc și fr. Iulian-Robert Țâmpu.

Predica a fost ținută de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, care a evidențiat legătura dintre evanghelia proclamată, exemplul de sfințenie al Sfântului Francisc și trăirea vieții de credință și de slujire a tuturor credincioșilor și a celor chemați la prima treaptă a Sfintei Preoții. 

După predică a urmat ritualul hirotonirii diaconale, candidații plini de credință au promis episcopului și superiorului legitim ascultare și respect. Apoi, prosternați la pământ, au cerut împreună cu episcopul și cu toți credincioșii, mijlocirea sfinților și harul lui Dumnezeu, cântând Litania tuturor sfinților. A urmat impunerea mâinilor și rostirea de către Episcop a rugăciunii  de consacrare, în sfârșit îmbrăcarea dalmaticei (haina diaconală) și încredințarea Cuvântului divin. Acest ritual a fost de o mare însemnătate pentru cei prezenți, bucuria și emoțiile se puteau citi pe chipurile tuturor, dar în special pe chipurile noilor diaconi.

După ritualul de hirotonire, celebrarea a continuat cu liturgia euharistică, pe parcursul căreia diaconii și-au putut exercita noul minister.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Virgil Blaj a ținut un discurs de recunoștință în numele întregii comunități de la Roman, prin care a mulțumit tuturor celor prezenți și într-un mod special celor care au contribuit la formarea noilor diaconi și celor care s-au ocupat de organizarea sărbătorii.

Le dorim diaconilor nou sfințiți o slujire rodnică și plină de binecuvântări!

Fr. Cezar Dămătăr

*

📌✨🙏Ziua de 4 octombrie este o zi specială pentru orice membru sau prieten al familiei franciscane, deoarece este…

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Marţi, 4 octombrie 2022