Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Roman: Comemorarea pr. Petru Tocănel

Comunitatea formativă a Institutului Teologic Franciscan din Roman a celebrat astăzi, 1 decembrie 2022, o Sfântă Liturghie și un recviem la mormântul părintelui profesor Petru Tocănel, frate și preot franciscan al Provinciei „Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria” din România, un mare umanist și expert în Dreptul canonic latin și oriental, pasionat de Istoria Bisericii Catolice din România.

 *

La 1 decembrie 2022 s-au împlinit 30 de ani de când părintele Petru Tocănel a trecut pragul veșniciei în anul 1992 la Clinica Salvator Mundi din Roma, ora 14.00. Un frate și un preot franciscan conventual de o erudiție și o cultură umanistică strivitoare, îndeosebi în domeniul Dreptului canonic latin și oriental care, întrebat fiind într-o bună zi, ce este omul, a răspuns foarte simplu: „un tabernacolo di verità”. O definiție negăsită în niciun tratat de filosofie sau teologie.

Părintele Tocănel a știut să-și construiască cu înțelepciune întreaga existență, pe stâncă, așa cum ne amintește Evanghelia zilei, a știut să citească semnele timpului și să le trăiască cu abnegație, credință și speranță, mai ales, în  vremurile dinaintea anului 1989. Vremuri grele pentru Biserica Catolică din România și pentru Provincia noastră franciscană, vremuri de restriște, de persecuție, dar părintele Tocănel cu o inteligență iscusită, ascuțită și cu o înțelepciune într-adevăr evanghelică a trecut peste toate fără să-și piardă cumpătul, speranța și încrederea în Domnul și acest lucru l-a făcut cu simplitate, cu sârguință, cu discreție, cu un mare spirit de jertfă, cu angajarea lui fidelă față de Biserică și Ordinul din care făcea parte. Deși a fost obligat să trăiască departe de țară, de familie și de confrații săi a avut mereu la inimă situația țării și a Provinciei și toată munca lui ca frate minor conventual, ca preot, ca profesor sau avocat a îndreptat-o spre Dumnezeu și spre Biserică, muncă pe care a alimentat-o zilnic prin meditație și rugăciune. Iată ce scria în jurnalul său la 1 Decembrie 1982: „Azi voi medita despre purtarea externă, căutând ca sa fie conformă cu demnitatea unui religios și preot, așa încât să edifice pe cei ce mă văd”.

 

Pr. Maximilian Pal