Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Roman, 30 aprilie – 2 mai 2010: Simpozion internaţional aniversar: „20 de ani – trecut-prezent – simbioza generaţiilor”

Cu prilejul aniversării a 20 de ani de la redeschiderea oficială a Provinciei Franciscane „Sf. Iosif” din România, Institutul Teologic Franciscan din Roman a organizat, în perioada 30 aprilie – 2 mai 2010, Simpozionul internaţional aniversar cu tema: „20 de ani – trecut-prezent – simbioza generaţiilor”.
Acest eveniment aniversar a început vineri, 30 aprilie 2010, la ora 18:00, prin celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Nisiporeşti, localitate unde în urmă cu 20 de ani pr. Petru Albert (atunci în vârstă de 71 de ani), plin de bucurie şi entuziasm, punea bazele unui institut teologic franciscan. Liturghia pontificală a fost prezidată de E.S. Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastiàn, Nunţiu apostolic în România şi în Republica Moldova şi de E.S. Mons. Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, alături de care au concelebrat Părintele provincial Emilian Cătălin – OFMConv., precum şi alţi numeroşi preoţi ai Provinciei Franciscane.
Sâmbătă, 1 mai 2010, în prima parte a zilei, a avut loc un alt moment semnificativ al Simpozionului. Astfel, după salutul inaugural al Părintelui vice-provincial Marius Vătămănelu şi al Părintelui rector Iosif Bisoc, dar şi după discursul evocativ al domnului senator Ioan Chelaru, în Aula Magna a Institutului Teologic Franciscan din Roman s-au susţinut următoarele conferinţe:
1. Institutul Teologic Franciscan din Roman – istoria prezenţei academice franciscane în România, pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv.
2. Spiritualitatea franciscană în spaţiul academic românesc, pr. conf. univ. dr. Ştefan Acatrinei, OFMConv.
3. Modele de viaţă franciscană, pr. Virgil Blaj, OFMConv.
Programul a continuat la ora 16:00, când, după salutul Pr. Provincial Emilian Cătălin şi al domnului primar al oraşului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, au avut loc o serie de evocări, împărtăşiri de experienţe ale câtorva fraţi care s-au format în cadrul acestei provincii, pe parcursul celor 20 de ani, realizându-se astfel o simbioză a generaţiilor, între trecut şi prezent. La ora 17:30 s-a desfăşurat festivitatea de decernare a diplomelor de excelenţă fraţilor care au activat şi au contribuit la bunul mers al Provinciei în aceşti 20 de ani.
După acest moment a urmat celebrarea Sf. Liturghii în capela Institutului Franciscan.
Simpozionul aniversar s-a încheiat duminică, 2 mai 2010, într-un cadru solemn, prin celebrarea Sfintei Liturghii în capela Institutului Franciscan din Roman, mulţumind Domnului pentru toate binecuvântările revărsate asupra Provinciei, precum şi pentru aceste zile de har, în care am avut ocazia de a conştientiza trecutul pentru a reuşi să trăim mai bine prezentul, şi plini de speranţă să privim spre viitor. La această Sfântă Liturghie au participat preoţi şi fraţi din provincie, dar şi din străinătate, printre care amintim pe părintele Vincenzo Coli şi pe părintele Valentino Maragno.
Acest simpozion „al amintirilor” a reprezentat o ocazie de a „sta în familie”, un moment de evocare şi bucurie, împărtăşire a acelei bucurii şi a entuziasmului cu care fraţii, după redeschiderea Provinciei în 1990, au făcut-o să crească atât spiritual, cât şi material, depăşind toate vitregiile acelor timpuri.
În încheiere, după masa festivă care a urmat Sfintei Liturghii, părintele provincial Emilian Cătălin a mulţumit organizatorilor, preoţilor, fraţilor, precum şi tuturor celor care au participat la acest eveniment deosebit, adresând totodată şi invitaţia a nu pierde memoria trecutului, pentru ca astfel să se poată realiza o conexiune între trecut şi prezent, ceea ce reprezintă elementul fundamental al identităţii, care ne ajută să trăim prezentul şi să fim deschişi pentru viitor şi pregătiţi să dăm mărturie, să fim „sare a pământului şi lumină a lumii”.

Pace şi bine!

fr. Andrei Bejan,
Info. www.itrcf.ro