Roman, 22 aprilie, 2018: întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate
Ca în fiecare an, în cea de-a patra duminică a Paștelui, numită „Duminica Bunului Păstor”, în care se celebrează și Ziua Mondială a Vocațiilor, noi, persoanele consacrate din Dieceza de Iași, ne-am adunat din cele cinci zone: Iași, Bucovina, Roman, Bacău și Onești, pentru a petrece această zi în comuniune și rugăciune, unindu-ne într-un singur glas, la Institutul Teologic Franciscan din Roman.
Ziua a început cu invocarea Duhului Sfânt, după care a urmat conferința părintelui Mihai Afrențoae (OFMConv.) cu titlul: „Arta discernământului biblic”. Pornind de la etimologia cuvântului „discernământ”, părintele conferențiar a continuat să ne conducă pașii pe cărările istoriei poporului ales, prezentându-ne câteva exemple biblice de „discernământ”, ajutându-ne să ne îndreptăm privirea spre acele persoane care au auzit chemarea Domnului și au hotărât să pună în slujba Lui întreaga lor viață și toți talanții de care dispuneau. Astfel, am meditat asupra vocației lui Abraham, Samuel și Isaia. Mai apoi, am primit și un exemplu practic și am fost invitați să discernem între faptele cărnii și rodul Duhului (cf. Gal 5, 19-23). Tema conferinței a fost în strânsă legătură cu tema Sinodului Tinerilor de la Roma: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, care se va desfășura în luna octombrie a acestui an.
Programul nostru a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de Pr. Mihai Augustin Folner (OCarm.), responsabil al Oficiului pentru Viaţa Consacrată din dieceza noastră, la care au participat și mons. Cesar Essayan (OFMConv.), episcop de Beirut, care, în calitate de frate franciscan, se afla în vizită în Provincia Franciscană, de asemenea Pr. Teofil Petrișor (OFMConv.), Ministru Provincial al Provinciei „Sfântul Iosif din România”, Pr. Giovanni, Prior Provincial al Fraților Carmelitani de la Roma, aflat și el în vizită canonică în România, preoţi formatori şi profesori de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, precum și mulți alți preoți din diferite congregații de viaţă consacrată. La predică, pr. Augustin a vorbit despre „Păstorul cel Bun și Frumos” care trebuie urmat cu fidelitate și spre care trebuie să-i ajutăm și pe ceilalți să se îndrepte.
După prânz, în grupuri de circa 14 persoane, am avut posibilitatea de a ne cunoaște și mai bine, răspunzând la întrebările pregătite de către părintele organizator, unde am reușit să aprofundăm tema vocației în lumea de astăzi. Momentul de împărtășire în sală a fost îmbogățit, apoi, de vizita PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, care ne-a adus și salutul din partea PS Petru Gherghel.
La încheiere programului nostru, cu toții ne-am oprit în fața Preasfântului Sacrament, pentru un moment de adorație euharistică. Acest moment, condus de Pr. Petru-Marius Bîlha, rector formator al Institutului, și animat de corul studenților franciscani, a fost un timp sublim în care i-am mulțumit lui Isus Bunului Păstor, prezent în Sfântul Sacrament, pentru vocația noastră, i-am cerut harul statorniciei și ne-am rugat ca și alți tineri să asculte chemarea Domnului la viața consacrată și la preoție.
În inimile noastre continuă să răsune cuvintele Papei Francisc din mesajul adresat cu ocazia celei de-a 55-a Zile Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, cuvinte pe care vrem să le împărtășim cu toți cei care ne întâlnesc, mai ales cu tinerii: „În centrul vieții noastre este chemarea la bucurie pe care Dumnezeu ne-o adresează. Acesta este proiectul lui Dumnezeu pentru bărbații și femeile din orice timp. […] Bucuria Evangheliei, care ne deschide la întâlnirea cu Dumnezeu și cu frații, nu poate să aștepte încetinelile noastre și lenea noastră; nu ne atinge dacă rămânem să privim la fereastră, cu scuza de a aștepta mereu un timp propice; nici nu se împlinește pentru noi dacă nu ne asumăm chiar astăzi riscul unei alegeri. Vocația înseamnă «astăzi»! Misiunea creștină este pentru prezent! Și fiecare este chemat fie la viața de căsătorie, fie la cea sacerdotală, în slujirea primită prin hirotonire, sau la cea de consacrare specială, pentru a deveni martor al Domnului aici și acum”.
Surorile Dominicane ale
„Sfintei Fecioare Maria a Rozariului” (Siret)
Articol apărut pe ercis.ro
***
Roman, 22 aprilie 2018
Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe 24 Aprilie 2018