Roman, 19 martie 2011: Solemnitatea „Sfântul Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria”
Sâmbătă, 19 martie 2011, în spirit de credinţă şi cu mare bucurie în suflet, celebrând solemnitatea Sfântului Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria, ne-am unit în rugăciune împreună cu întreaga Biserică, pentru a cere ocrotirea acestui mare sfânt, patron al Bisericii Universale, al diecezei de Iaşi, precum şi al provinciei franciscane din România. La acest eveniment deosebit au fost invitaţi să participe şi părinţii fraţilor studenţi, iniţiativă venită în contextul în care, la nivel diecezan, anul acesta este primul dintre cei trei ani dedicaţi familiei.
Sfânta Liturghie, celebrată în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al provinciei „Sf. Iosif” din România, alături de care au concelebrat numeroşi preoţi din cadrul institutului şi al provinciei.
În timpul omiliei, pr. Marius Vătămănelu – vicar provincial, a subliniat importanţa pe care Sfântul Iosif a avut-o şi o are în viaţa Bisericii, prezentându-l ca fiind unul dintre cei mai discreţi sfinţi din calendarul Bisericii universale: discret a fost în timpul vieţii sale, discret a murit şi discret pare să fie şi astăzi. Totodată, a evidenţiat trei dintre virtuţile caracteristice ale Sfântului Iosif, propunându-l astfel ca model de dreptate, tăcere şi blândeţe. Sfântul Iosif devine astfel o adevărată „mină de aur”, din care ne putem îmbogăţi pe noi înşine şi astfel îi vom putea îmbogăţi şi pe ceilalţi, învăţând cum să împlinim voinţa lui Dumnezeu şi cum să ne ocupăm de cei ce au fost încredinţaţi grijii noastre. În înţelepciunea Sa, Dumnezeu l-a chemat pe Sfântul Iosif la o misiune deosebită: aceea de a fi soţul Preasfintei Fecioare Maria şi tatăl purtător de grija al lui Isus. Tot astfel, Dumnezeu ne cheamă astăzi şi pe fiecare dintre noi la o misiune unică, pe care trebuie să o descoperim în mod progresiv şi să o împlinim.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. Emilian Cătălin a adresat un cuvânt de mulţumire fraţilor provinciei, precum şi tuturor celor care au binevoit să participe la acest moment de sărbătoare.
După aceasta a avut loc o agapă fraternă la care au luat parte toţi fraţii şi preoţii prezenţi, cărora li s-au alăturat fraţii studenţi împreună cu părinţii lor.
Fr. Andrei Bejan,
Info. www.itrcf.ro