Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Roman, 11 septembrie 2010: Profesiune solemnă

În ziua de 11 septembrie 2010, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, 7 fraţi franciscani conventuali, au profesat sfaturile evanghelice pe viaţă, intrând astfel definitiv în Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, Provincia „Sf. Iosif” din România.
Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc ritualul profesiunii solemne, a fost prezidată de Ministrul provincial, Fr. Emilian Cătălin împreună cu circa 50 de preoţi concelebranţi. Celebrarea a început la ora 10.30, prin procesiunea din amfiteatru spre capela Institutului, unde erau adunaţi credincioşii veniţi în număr mare să se unească în rugăciune şi bucurie, împreună cu familiile şi cu rudele celor 7 tineri, care şi-au exprimat dorinţa să-şi consacre pentru totdeauna viaţa lui Dumnezeu.
După intrarea procesiunii în capelă şi cuvântul de salut al guardianului comunităţii „Sf. Francisc de Assisi”, a urmat ritul penitenţial şi proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Ministrul provincial în cuvântul de învăţătură a subliniat importanţa acestui moment în viaţa celor 7 fraţi şi totodată le-a amintit de necesitatea continuării drumului lor formativ, deoarece conformarea cu Cristos, la care fiecare urma să se angajeze, prin profesarea sfaturilor evanghelice, nu poate cunoaşte întreruperi.
Ceremonia a continuat cu apelul candidaţilor la profesiunea solemnă şi cu rugăciunile prevăzute în ritul acestei celebrări după care fiecare frate şi-a exprimat, prin formula profesiunii, dăruirea lui liberă şi totală lui Dumnezeu în ascultare, fără nimic propriu şi în castitate, urmând Regula sfântului Francisc de Assisi în cadrul Ordinul Fraţilor Minori Conventuali. După actul oficial de profesare a voturilor solemne, cei 7 fraţi au fost îmbrăţişaţi şi felicitaţi de Ministrul provincial pentru intrarea lor în marea familie a fraţilor franciscani.
La momentul ofertoriului, aşa cum se obişnuieşte în provincia franciscană, fraţii neoprofeşi, au cântat imnul pe care ei l-au compus special pentru acest moment.
Sfânta Liturghie a continuat cu liturgia euharistică. Înainte de binecuvântare, unul din reprezentanţii celor fraţilor, a mulţumit lui Dumnezeu şi tuturor celor care prin grija şi jertfa lor, au contribuit la împlinirea chemării pe care ei au primit-o.
Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă şi cu o fotografie de grup.
Fraţii care au făcut profersiunea solemnă:
Ovidiu Cojan (Bacău)
Vasile Dior (Teţcani – NT)
Florin-Cristian Farcaş (Buruieneşti – NT)
Ioan Iojă (Iaşi)
Eremia-Antonel Mîrţ (Rotunda – NT)
Rafael Sumănaru (Luizi-Călugăra – BC)
Virgil Susanu (Săbăoani – NT)

Fr. Virgil Blaj,
Secretar provincial,
Info. www.itrcf.ro