Reculegere pentru Postul Mare
Joi, 15 februarie, în cursul după-amiezii, frații studenți de la Institutul Teologic Franciscan, din Roman, au organizat comunitar o jumătate de zi de reculegere, ca pregătire pentru trăirea Postului Mare. Totul s-a desfăşurat la în incinta seminarului, predicator fiind Pr. Leon Budău, OFMCap. Tematica prezentării a fost centrată asupra mesajului pentru Postul Mare al Sfântului Părinte Papa Francisc, completat în paralel cu anumite exemple şi îndemnuri ale Sfântului Francisc din Assisi.
Invocându-l prin cânt pe Duhul Sfânt, am pornit în a vedea la ce ne invită Sfântul Părinte Papa Francisc în acest Post Mare. Sfântul Părinte a plecat în mesajul său de la afirmaţia prorocie a lui Isus, din Evanghelia după Sf. Matei: ,,Din cauza înmulțirii fărădelegii, dragostea multora se va răci” (Mt 24,12). Sfântul Părinte a dorit să ne invite astfel la o trăire bucuroasă şi sinceră a Postului Mare. În acest mesaj Sfântul Părinte a punctat nişte aspecte principale cu privire la problemele şi păcatele din societatea actuală, identificate de Pr. Leon astfel: realitatea profeților falși, care pot induce credincioșii în eroare (care profită de emoțiile umane pentru a face sclave persoanele), păcatul lăcomiei banului şi al grijilor exclusiv materiale, păcatul autosuficienţei şi semnele stingerii iubirii, inclusiv în comunităţile religioase (indolenţa egoistă, pesimismul steril, izolarea şi angajarea în războaie fratricide şi mentalitatea mondenă).
În continuare, Pr. Leon a subliniat faptul că Sf. Francisc este model exemplar de coerență („acelaşi în vorbe ca şi în fapte”) şi de sărăcie, învăţându-i pe frații săi să nu dea banului o mai mare valoare decât valoarea dată pietrelor şi prafului drumului.
Fiecare dinte noi este chemat să discearnă în inima sa dacă este amenințat de aviditatea banului sau de minciunile profeților falși.
Pe lângă ispita banului și a refuzului lui Dumnezeu în viața noastră, Pr. Leon, în sintonie cu mesajul Papei Francisc, a evidenţiat anumite riscuri şi pericole din comunităţile noastre religioase care duc în mod grav la răcirea iubirii şi a spiritului fratern. Soluţiile pentru toţi creştinii (deci inclusiv pentru persoanele consacrate), în cazul în care s-ar constata astfel pericole, sunt: administrarea medicamentului amar al adevărului despre noi înşine, rugăciunea (care ne descoperă minciunile secrete ale minţii şi inimii noastre), pomana ca stil de viaţă (care trebuie să pornească din inimă), postul; practicile de vindecare sunt spovada sacramentală unită cu adoraţia Sfintei Euharistii. Astfel vom ajunge la focul Paştelui care este iubirea adevărată, ce nu se stinge niciodată în inima lui Dumnezeu.
După meditaţia părintelui Leon, ziua de reculegere a continuat cu un timp de reflecţie personală, urmat de rugăciune şi adoraţie – de devoţiunea Căii Sfintei Cruci (specială pentru seminarişti, preoţi, persoane consacrate) şi de adoraţia euharistică (de la ora 21:00 la ora 22:00), ambele momente fiind animate de fraţii studenţi.
Mulţumiri sincere părintelui Leon Budău, pentru cuvântul său fratern de învăţătură, şi tuturor fraţilor noştri care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a acestei bine-venite reculegeri comunitare!
Fr. Mihai-Alexandru Dumea
***
Reculegere comunitară pentru Postul Mare.
15 februarie, 2018.Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 16 Februarie 2018