Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Reculegere comunitară pentru trăirea Crăciunului

„La sfârșitul vieții noastre vom fi judecați despre iubire”. (Sf. Ioan al Crucii)

În cursul după-amiezii de joi, 14 decembrie, în vederea pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii lui Isus, frații studenți de la Roman au avut posibilitatea, cu ajutorul meditației pe care a ținut-o pr. Alois Moraru, actualmente paroh în parohia din Barticeşti, să mediteze mai mult la starea în care se află pe drumul vocaţiei pe care au fost chemați să-l urmeze, mai precis, acele căi de realimentare a omului interior din fiecare dintre noi. Părintele a menționat faptul că și preoții și persoanele consacrate au nevoie de alimentare, de reînnoirea entuziasmului, a pasiunii, avântului şi autodeterminării în trăirea şi misiunea asumate. Suntem ocupați zilnic cu multe activități pe care nu le putem duce la îndeplinire dacă nu avem dispoziția necesară, dacă suntem obosiți şi risipiţi. Singura persoană care ne poate alimenta ca să mergem înainte și să îndeplinim toate activitățile în care suntem angajați este Cristos: fără El nu putem face nimic.

Vedem (și suntem mai mult sau mai puţin conștienți) ceea ce se întâmplă astăzi cu multe biserici frumoase şi înălţătoare din Occident care au fost desacralizate, unele transformate în restaurante, altele în hoteluri iar altele în săli de spectacole. Dacă înainte multe persoane chiar mulţi tineri frecventau biserica, astăzi mulţi îşi trăiesc viața după propriile reguli, lăsând bisericile goale. Trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva am contribuit și noi la acest fenomen, la îndepărtarea oamenilor de Dumnezeu, de Biserică şi vocaţia lor adevărată, prin cuvintele ori prin exemplul needificator de viaţă. Oamenii au nevoie de Dumnezeu, au nevoie de persoane care să îl facă cunoscut. Înainte de toate, oamenii au nevoie de preoți adevăraţi dedicaţi misiunii lor şi nu altor misiune sau activităţi adiacente sau complementare statutului de preot. Preotul trebuie să trăiască şi să predice zilnic, printr-un mesaj mereu nou şi proaspăt, atrăgător, Evanghelia lui Isus, veche şi nouă în acelaşi timp. În fața lui Dumnezeu ne vom prezenta cu faptele coerenţei şi ale credinţei şi, cum ne învaţă Sf. Ioan al Crucii, vom fi judecați despre iubire, după un criteriu unic al faptelor: dacă am renunţat au nu la tot ce nu este Dumnezeu în viaţa noastră.

Îndemnurile pe care le-am primit, incisiv şi la modul imperativ, sunt următoarele:

Trezește visătorul din tine!

Trezește căutătorul din tine!

Trezește artistul din tine!

Meditaţia fraţilor a fost însoţită şi ajutată de adorarea Preasfântului Sacrament, încheindu-se cu rugăciunea Vesperelor şi binecuvântarea euharistică, prilej pentru fiecare frate să adreseze mulţumirile sale personale lui Isus şi cererile de a-i lumina pașii pe drumul pe care l-a ales, de a-l urma numai pe El şi de a fi exemplu viu pentru cei din jur.

Fr. Vasile Pericică

***

14 decembrie 2017: Reculegere comunitară cu pr. Alois Moraru

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 15 Decembrie 2017