Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Comunitatea formativă – exerciţii spirituale 2021

În perioada 25-30 martie 2021, ce precedă Săptămâna Sfântă şi vacanţa de Paști, fraţii studenţi de la Roman împreună cu părinții formatori au organizat şi au trăit exerciţiile spirituale anuale. Locul desfășurării acestora a fost Mănăstirea Carmelitană din Luncani, o comunitate binecuvântată care ne-a primit cu multă grijă și ospitalitate. Fraţii au fost ajutaţi şi de cadrul natural pitoresc al locului ce a facilitat rugăciunea și meditația.


Predicatorul şi animatorul acestor zile de exerciţii spirituale a fost pr. Bogdan-Emilian Balașcă OFMConv., căruia îi mulțumim pentru disponibilitate. Părintele, cu mare dragoste frățească, ne-a oferit din cunoștințele și experiența sa în meditațiile pe care ni le-a propus.. Reflecțiile au făcut referință la Cartea lui Tobia, deoarece în istoria lui se regăsește și istoria noastră. Tobit își cunoaște istoria, identitatea și rămâne fidel învățăturilor primite de la părinți. Astfel, el ajunge la o relație matură cu Dumnezeu cu toate că a avut parte și de încercări, precum cea a orbirii. Părintele ne-a îndemnat să reflectăm către cine se îndreaptă rugăciunea noastră în momentele de dificultate. Pentru că Dumnezeu răspunde rugăciunilor noastre și ne trimite răspuns, așa cum s-a întâmplat și cu Tobit la care a fost trimis Rafael.

Apoi, părintele ne-a îndemnat să privim relația noastră cu Dumnezeu asemenea unei nunți, adică o dăruire totală din iubire, cu toate infidelitățile noaste. El ne-a amintit de diverși autori spirituali care au ajuns la un nivel mistic de trăire a credinței, cum a fost sf. Tereza de Avila, sf. Ecaternia de Siena, sf. Ioan al Crucii etc.

Tobia și-a  încheiat călătoria binecuvântându-l pe Domnul, la fel și noi, primind cu umilință harul divin, vom putea parcurge călătoria vieții la capătul căreia vom primi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Fiecare zi a fost ritmată de momente de meditație personală şi de reuniune comunitară pentru a asculta reflecțiile părintelui predicator şi pentru rugăciunea în comun; Sf. Liturghie, celebrată seara, a constituit momentul principal de întâlnire cu Cristos şi de contemplare a adevărului său, ajutați fiind de omiliile pline de învățături profunde; au existat și momente de adorație personală, în care ne-am putut întâlni personal cu Domnul, precum și adorație comunitară în care i-am adus laudă și preamărire Dumnezeului nostru.

La sfârșitul acestor zile binecuvântate, suntem recunoscători bunului Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea lor. Un gând special de mulțumire îndreptăm către părintele predicator Bogdan, pentru iubirea frățească şi spiritul fratern cu care ne-a împărtășit din darul Domnului ajutându-ne, să fim mai conștienți de modul cum acționează Dumnezeu în viața noastră. Părintele a numit aceste exerciții spirituale la final cu titlul Prezența fidelă a lui Dumnezeu.

La Liturghia de încheiere a fost prezentat și ministrul provincial, pr Damian Gh. Pătrașcu. Acesta a ținut cuvântul de învățătură, invitându-ne să fim fideli chemării Domnului, și să medităm la exemplele lui Isaia și Petru. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală cu Sfânta Cruce acordată de părintele predicator.

Suntem încrezători că harul Domnului primit în aceste  zile de exerciții spirituale vor aduce roade în sufletul fiecăruia şi în comunitatea noastră. Mulțumim Domnului pentru aceste zile de har!

Fr. Andrei Bejan

***