Pregătire spirituală de Crăciun: reculegere şi adorare în faţa ieslei micului Isus

Fraţii comunităţii formative de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au dedicat după-amiaza zilei de joi, 13 decembrie, pregătirii spirituale la Sărbătoarea Nașterii Domnului, prin meditație, rugăciune, adorație, pregustând, astfel, darurile Pruncușorului Isus pe care l-au contemplat în ieslea tradițională de Crăciun, construită de către frați și binecuvântată cu această ocazie.
În prima parte a după-amiezii, fraţii, împreună cu părinţii formatori, s-au reunit pentru a asculta meditaţia pe tema Crăciunului, ţinută de Pr. Prof. Virgil Blaj (OFMConv.), frate din comunitatea Curiei Provinciale din Bacău. În această reflecţie spirituală comună părintele Virgil a vorbit fraţilor despre specificul Sărbătorii Crăciunului ca eveniment al umilinţei şi dăruirii Dumnezeului întrupat şi născut în sărăcie, fapt ce contrastează puternic cu Crăciunul consumist, comercializat şi desacralizat, transformat în spectacol efemer şi golit de sens, doar cu rolul relaxant de a ne scoate din rutina zilnică. Drept urmare, prima întrebare care se impune într-o pregăire sufletească personală este: dacă eliminăm toate podoabele artificiale şi tot spectacolul exterior, ce ne mai rămâne din acest Crăciun? Ce mi-ar mai rămâne mie, la nivel personal? Plecând de la această interogaţie de fond, cu exemple din Sf. Scriptură, părintele a ilustrat specificitatea Crăciunului în viaţa noastră ca eveniment de credinţă şi aventură a credinţei, relevând faptul că Naşterea Domnului este un punct de plecare, nu de sosire, un eveniment care trebuie să ne pună în mişcare, un început al unui drum de credinţă şi pelerinaj interior pe care trebuie să ni le asumăm cu autenticitate şi curaj, aşa cum au făcut Iosif şi Maria, păstorii şi magii. Trebuie să fim preocupaţi nu atât de ceea ce vrem noi să îi oferim lui Dumnezeu, cât, mai ales, de ceea ce El vrea să ne dăruiască la nivel sufletesc.
După ascultarea meditaţiei, fraţii au continuat reculegerea în mod individual, prin meditaţie personală şi rugăciune în faţa Preasfântului Sacrament, până la momentul de rugăciune comunitară; în cadrul rugăciunii Vesperelor, fraţii au adresat intenţiile şi invocaţiile lor lui Isus, în mod spontan, expresie a meditaţiei lor. În cadrul acestui moment de rugăciune, părintele rector, Marius Bîlha, a binecuvântat şi a sfinţit ieslea tradiţională de Crăciun, concepută anul acesta în legătură cu evenimentul istoric al ţării noastre, Centenarul Marii Uniri: rugându-se pentru ţara noastră şi pentru toţi românii, în acordurile cântecului „Noapte de vis”, fraţii au aprins luminile ieslei şi ale brazilor, cu bucurie şi mulţumire pentru darul lui Isus, dar şi pentru rezultatul frumos al muncii lor.
Recunoscători lui Isus pentru harul de a trăi şi în acest an Sărbătoarea Naşterii sale în bucurie şi comuniune frăţească, mulţumind părintelui Virgil şi tuturor fraţilor care s-au implicat cu abnegaţie în pregătirea ieslei şi a brazilor, în urma acestor momente, fiecare a devenit mai conştient că trebuie să se angajeze în mod autentic în aventura credinţei sale şi în pelerinajul său interior până în faţa Pruncului din Betleem.
[pr. Eduard-Iosif Cadar]
***