Loading...
joi, 5 decembrie 2024
OFMConv Romania

Academia „Petru Tocănel”: ultima sesiune a întâlnirilor „Meriți să fii fericit!”

Marți,  5 decembrie 2017, a avut loc ultima sesiune a întâlnirilor „Meriți să fii fericit!”, organizate de către Academia „Petru Tocănel”, în care au fost abordate și dezbătute fericirile evanghelice, purtând titlul „Eu sunt fericit!”.

Moderatorul serii a fost pr. prof. conf. dr. Ștefan Acatrinei, care, împreună cu pr. Alexie Ichim și domnul prof. dr. Cristian Moisuc, au reușit să ne transmită ideile esențiale despre ce ne-ar face fericiți astăzi.

În deschidere elevii clasei a IV-a C de la Colegiul Național „Roman Vodă”, conduși de doamna profesor Mihaela Huci, alături de corul de copii „Vox Infantie”, coordonator Ovidiu Trifan, ne-au introdus prin colind și poezie în frumoasa atmosferă a Crăciunului.

În prima intervenție, domnul prof. dr. Cristian Moisuc, ne-a prezentat „Fericirea ca cenușăreasă a filosofiei”. Aristotel spunea că „fericirea este singurul lucru de dorit pentru sine și nu pentru a obține altceva grație lui”. Și, intuitiv, pare că așa stau lucrurile. Se întâmplă ca, de cele mai multe ori, în goana noastră după această stare, să nimerim peste opusul ei… din vina noastră. Conceptul de „fericire” a fost dezbătut și abordat de foarte mulți oameni, nu numai de filozofi sau de creștini, ci și de atei, din dorința de a ști cu exactitate proveniența acesteia, cum se poate menține, dar mai mult de atât, cum se poate dobândi. Potrivit unor concepții, fericirea nu este înțeleasă ca un ideal, ci ca stare a sufletului nostru: fie ca o stare de bucurie, plăcere, exaltare, fie ca una de liniște, împăcare, seninătate, beatitudine. Înțeleasă în acest fel, fericirea nu mai este intangibilă: ea depinde de fiecare dintre noi, de modul în care o căutăm. Cea mai bună soluție este să o căutăm în noi înșine, și tot în noi se va găsi și calea către dobândirea ei. Ea nu se va lasă găsită în lucruri, și trebuie mereu să o căutăm între oameni.

După poezia de Crăciun recitată de Ana Cojocariu, Asociația Culturală „Gong” și dansul copiilor de la Colegiul Național „Roman-Vodă, în momentele ce au urmat, pr. Alexie Ichim, starețul mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului”, ne-a prezentat fericirea plecând de la cuvântul Evangheliei. Părintele a plecat de la ideea că fericirea nu există doar la nivel conceptual, ci ea poate fi trăită, deoarece o mărturisește însuși Cristos.  Muncim în fiecare zi pentru a avea un trai cât mai bun, să adunăm cât mai multe bunuri și cât mai mulți bani, adunăm, și tot adunăm… De ce? Se întreba părintele Alexie. Pentru că bogăția și setea de bani ne orbește pur și simplu, împiedicându-ne să fim atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, la nevoile celorlalți, pierzând calea ce duce la fericire. Dumnezeu ne-a creat pe acest pământ pentru a fi fericiți! Bineînțeles, fericirea e destul de greu de găsit dacă nu dăm o interpretare corectă și pozitivă a Cuvântul celui care vrea fericirea noastră. Nu vom găsi adevărata fericire în lucrurile lumești, ci în oameni, lăsându-ne călăuziți de glasul lui Dumnezeu, care ne vrea fericiți încă de acum, pentru a gusta pe deplin fericirea veșnică!

Sfârșitul întâlnirii a fost marcat de interpretarea unor frumoase colinde de către grupul vocal al  Liceului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, coordonator Ovidiu Trifan.

[Daniel Mîrț]

Dragi prieteni și susținători ai Academiei,

aș dori să mulțumesc invitaților lunii decembrie, părintelui stareț Alexie…

Posted by Academia Historico-Juridico-Theologica Petru Tocanel on 6 Decembrie 2017