Loading...
miercuri, 18 septembrie 2024
OFMConv Romania

Pentru mine, binele ești TU

Cu Titlul, „Pentru mine, binele esti TU!”, joi, 30 ianuarie 2020 a fost organizată prima conferință din acest an, de către Academia „Petru Tocănel”.

Sesiunea a fost moderată de către pr. Lucian Horlescu care, împreună cu invitatul serii, domnul prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, Președintele Colegiului Psihologilor din România ne-au invitat la reflecție: cât de important este să faci binele în viață și ce rol are relația cu celălalt pentru binele nostru?

În deschidere, elevele Diaconu Khaterine și Moraru Alexia, de la Colegiul Național Roman-Vodă, coordonate de profesor Mihaela Huci, au captivat auditoriul prin recitalul de poezii „Îngerașii” și „Un sfat Duhovnicesc”.

Domnul prof. univ. dr. Ion Dafinoiu a început conferința pornind de la cuvintele marelui filosof german, Immanuel Kant: „Cerul înstelat deasupra mea și legea morală din noi”, sunt cele două certitudini ale omului.

Atunci când vorbim de bine, pornim de la ideea că omul este o ființă socială. Deși suntem ființe morale, devenim din ce în ce mai distanți unii față de alții. În ciuda faptului că avem mijloacele de comunicare atât de performante, trăim cu teama unei evaluări negative din partea celorlalți. De aici, putem spune clar:  lipsa relațiilor este lipsa binelui. Această separare ne duce deseori la lipsa de moralitate și sentimente de răutate față de aproapele.

Binele este o construcție interpersonală. El este o normă care ar trebui să guverneze relațiile dintre noi. Întâlnirea și relația cu celălalt scot la iveală tot ce înseamnă binele din noi.

Totuși, există și pericolul de a face binele cu forța, deoarece credem că știm ce este bine pentru aproapele nostru… mai bine decât el. Pericolul constă în faptul că, atunci când impunem binele celuilalt, putem de fapt să îi facem răul, convinși că îl ajutăm. Astfel, binele este o invitație la  negociere. Fără comunicare, nu putem ajunge la binele comun, reciproc.

Binele este rodul acelei persoane care își ghidează viața pe anumite credințe și anumite valori.

[Iulian Sărățanu, clasa a XI-a]

Liceul teologic „Sfântul Francisc de Assisi”