O reîntoarcere la rădăcini
Duminică, 5 decembrie 2021, a doua din Advent, frații comunității formative de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au întreprins o vizită fraternă la Hălăucești (IS), cu scopul de a cunoaște conventul din localitate și de a evoca istoria bogată a activității fraților franciscani în această comunitate. Programul acestei zile a cuprins vizitarea conventului, participarea la Sfânta Liturghie împreună cu credincioșii din comunitate, vizitarea fostului seminar și gimnaziu franciscan, astăzi Liceul Teoretic „Bogdan Vodă”, precum și vizitarea comunității Surorilor Franciscane Misionare de Assisi.
Ajunși la Hălăucești, am fost primiți cu drag și prețuire de către părintele Fabian Iacob, viceguardianul conventului, și de către ceilalți frați care fac parte din comunitatea conventuală. După câteva momente de împărtășire a bucuriei întâlnirii frățești, ne-am îndreptat spre biserică pentru a ne ruga Sfântul Rozariu împreună cu credincioșii. A urmat Sfânta Liturghie celebrată de către părintele rector Virgil Blaj, la care au concelebrat părinții formatori și părintele spiritual, Marius Vătămănelu, care a ținut și cuvântul de învățătură.
Părintele predicator a vorbit despre importanța interiorizării și a liniștii în viața spirituală, pentru a ne regăsi și despre căutarea și acceptarea propriei vocații, asemenea sfântului Ioan Botezătorul. Deseori în viața noastră, ajungem să trăim în afara noastră, agitați, disipați, distrași de tot felul de activități mai mult sau mai puțin importante, care ne împiedică să auzim glasul Domnului, care zilnic ne oferă Cuvântul său și ne vorbește în tăcere. Ori de câte ori ne apropiem de sfânta Spovadă, avem ocazia de a începe un drum nou, păcatele noastre fiind iertate. Dar acest pas este numai începutul convertirii. Suntem îndemnați ca după ce ieșim din scaunul de Spovadă să începem „să netezim munții orgoliului, mândriei și ai indiferenței”, care ne îndepărtează de Dumnezeu și de aproapele.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele rector a adresat un gând de recunoștință pentru tot sprijinul material și mai ales spiritual pe care comunitatea parohială îl oferă seminarului din Roman, îndemnându-i pe credincioși să continue să se roage pentru noi vocații. De asemenea, a evocat relevanța istorică a localității Hălăucești pentru Frații Minori Conventului, citând dintr-o cronică a revistei „Viața”, din 1 iulie 1920, următorul fragment în care se vorbește despre operele înfăptuite aici de fiii sfântului Francisc din Assisi: „Hălăucești, deși nu-i oraș, totuși are menirea să fie un mic focar de lumină și de cultură. Aici Franciscanii Conventuali își au de 25 de ani Seminarul pentru a crește preoți români; aici ei au condus tot de atâția ani școala de cântăreți bisericești; tot aici au actuat pentru întâia oară cel dintâiu Orfelinat catolic pentru a adăposti într-însul și a crește, din dragoastea lui Cristos, pe micii orfani loviți amar de groaznicul războiu; în sfârșit, aici își are redacția revista „Viața” care împrăștie în întreaga țară lumina ei binefăcătoare, întărind și reînnoind în cititori adevărata viață creștinească”.
După Sfânta Liturghie, ne-am bucurat de prânzul oferit de frații din conventul din Hălăucești.
După prânz ne-am îndreptat spre Liceul Teoretic „Bogdan Vodă”, care funcționează în clădirea fostului seminar și gimnaziu franciscan, confiscat în anul 1948 de către regimul comunist. Am fost primiți cu multă deschidere de doamna directoare, prof. Lidia-Mihaela Neculăeș, și de prof. Lidia Petrescu care ne-au prezentat structura clădirii, baza materială și activitățile ce se desfășoară în prezent în cadrul instituției. Pentru a marca importanța acestei școli construite de părinții franciscani, s-a dat citire prospectului „Prospectului Seminarului Franciscan” pentru anul școlar 1920-1921, în care se anunța hotărârea „de a primi în școala noastră pe toți tinerii doritori de învățătură indiferent de carierea pe care doresc să o îmbrățișeze și asupra căreia se vor pronunța ei înșiși mai târziu”, răspunzând astfel, nevoii „ce se simte ca și satele catolice să aibă cărturari ieșiți din mijlocul lor, care să le fie conducători și apoi avantajul de netăgăduit ce-l prezintă o educație primită de la preoți” („Viața”, 1 iulie 1920).
După aceasta, am vizitat casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, în care între cele două Războaie Mondiale, a funcționat Orfelinatul de fete. Clădirea naționalizată după anul 1948, a deservit mai multor activități, fiind ulterior abandonată într-o avansată stare de degradare. Surorilor Franciscane au revenit după decembrie 1989 în casa ce le-a fost confiscată abuziv de către regimul dictatorial comunist și, după ce au readus-o la o stare de funcționare normală, au deschis-o pentru diferite activități formative și chiar unui Centru de zi dedicat ajutorării și educării copiilor. Surorile ne-au primit cu multă afecțiune și căldură și, după ce am vizionat împreună cu scurt istoric al prezenței și activității lor pe meleagurile Moldovei, am continuat dialogul și am servit din prăjiturile și bunurile pe care ni le-au oferit cu multă generozitate. La finalul vizitei, ne-am adunat cu toții în capela mănăstirii unde ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze opera Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, la Hălăucești și în întreaga lume.
Mulțumim Domnului pentru această zi frumoasă, binefăcătorilor noștri, confraților din convent, credincioșilor din Hălăucești, reprezentanților Liceului Teoretic „Bogdan Vodă”, surorilor franciscane, împreună cu care am gustat bucuria de a fi rodul credinței și dragostei vrednicilor noștri înaintași.
Pace și bine!
Fr. Laslău Narcis-Leonard