Loading...
luni, 25 septembrie 2023
OFMConv Romania

Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria, prilej de cânt și bucurie

A doua parte a manifestărilor dedicate sărbătoririi sfințeniei Mariei „cea toată frumoasă și plină de har” a continuat sâmbătă, 8 Decembrie 2018, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, începând cu orele 17.00, unde s-a celebrat prin sunet și trăire, frumusețea adevărului despre Neprihănita Zămislire.

La lumina tainicelor lumânări, desprinse parcă din sufletele celor prezenți, Corul „Ioculatores Domini” al ITRCF Roman, împreună cu Surorile Providenței din Iași au deschis seara de audiție, cu solemne note gregoriene prin imnul Introitus in Conceptione Immaculata Beatae Mariae Virginis, sub dirijarea surorii Lucia Varga.

A urmat apoi, inconfundabilul  Ansamblu „Psalterion” care a prezentat publicului recitalul vocal-instrumental intitulat „Adiemus”. Distinsele soprane Adelina Diaconu și Elena Chirvase, alături de mezzosoprana Andreea Marin, de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați au încântat auditoriul cu un frumos repertoriu, compus din prelucrări și aranjamente din creația compozitorilor Karl Jenkins, Maria Zucchari, Francis Poulenc, Astor Piazzolla, Manuel de Falla, Camille Saint-Säens.

Texte aparținând Sfântului Francisc de Assisi, Sfântului Augustin, poetului Nichita Stănescu sau Tennessee Williams au devenit dintr-odată minunate rugăciuni prin rostirea poetică a actorului Victor Mihăilescu, din Galați.

Martori ai unei trăiri aproape religioase al unui repertoriu muzical atent selectat, compus din piese prețioase și de suflet, realizat de domnul prof. univ. dr. Gabriel Bulancea, autor de muzică, profesor de istoria muzicii și folclor muzical la Facultatea de Arte din Galați, cei aflați în public au avut parte de un adevărat spectacol al inimii închinat Sfintei Fecioare Maria.

Prin muzică, prin rostire și bucurie s-a creat comuniunea cu Dumnezeu și s-a creionat starea de contemplare a frumuseții inefabile a Mariei, maica noastră, a tuturor. Cu toții ne-am rugat prin cântec, ca un act simplu și măreț totodată, accesibil prin simpla deschidere a inimii.

La finalul serii, pr. dr. Mihai Afrențoae, Rectorul Institutului Teologic-Franciscan din Roman  a subliniat intervenția lui Dumnezeu asupra Mariei, făcând din ea ceva unic în măreție, prin faptul că a ferit-o de pata păcatului strămoșesc, alegând-o să dăinuie în afara timpului. Pr. Mihai Afrențoae a adus apoi alese mulțumiri tuturor celor care prin nevoință, participare și contribuție materială au făcut posibil acest concert.

[Prof. ANCA LUNGU]

Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Roman