Martin Benedict: Prezentare de carte
Au fost prezenți Pr. Joaquín Ángel Agesta – Asistent general FIMP, Pr. Miljenko Hontic – Asistent general CEF, Pr. Teofil Petrișor – Ministru provincial, Pr. Sorin Adrian Giurgi – Vicar provincial, Pr. Gabriel FARCAȘ – Paroh Galbeni, Decan de Traian, Pr. Daniel Romila – din partea Editurii Serafica Roman, profesori, elevi, studenți, părinți, bunici și mulți alți oaspeți.
În deschidere au luat cuvântul Prof. Crina Antip, Directoarea școlii, Anton Șiler, Primarul Comunei Nicolae Bălcescu și Pr. Teofil Petrișor, Ministru provincial.
În conferința sa, Pr. Mihai Afrențoae, Rectorul Institutului Romano-Catolic Franciscan din Roman a vorbit despre rolul și importanța cărților în formarea tinerilor, în speță, în viața lui Martin Benedict.
A urmat discursul Ing. Bonifaciu Benedic, nepotul lui Martin Benedict, care a împărtășit din experiențele sale personale trăite cu unchiul său, în mod deosebit în anii de școală și de facultate.
Pr. Eugen Blăjuț jr., traducătorul cărții, a făcut o sinteză generală asupra textului și a stilului celor nouă capitole ale cărții, scoțând în evidență puternica mărturie de credință și exemplul demn de urmat al Slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict.
Filmul documentar „Au crezut că mă vor intimida” realizat de Pr. Silvestru Bejan, Delegat general al Centrului Franciscan Internațional pentru dialog din Assisi a încheiat prima parte a evenimentului.
Momentele artistice au fost susținute de Camelia Farcaș elevă la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău, participantă la „Vocea României”.
A doua parte a evenimentului a continuat în corpul central al școlii unde a fost dezvelit un portret al medicului preot Martin Benedict, operă realizată de Prof. Grațiela Andor împreună cu un grup de elevi ai școlii, după care s-a mers în vizită la Casa memorială Martin Benedict.
În încheiere, Pr. Eusebio Bejan, moderatorul evenimentului, i-a invitat pe toți participanții să lectureze cartea prezentată folosindu-se și de cuvintele autorului: „Și pentru noi a citi viața sa este ca și cum am merge la fântâna din Galbeni, a ne opri, a ne oglindi înlăuntru, apoi să luăm un pahar de apă proaspătă și miraculoasă care ne va face să gustăm cât este de prezentă în ea o scânteie divină, care dăruiește prospețime și vigoare vieții noastre ce, deseori, ni se pare stinsă și lipsită de forțe”.
***