Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Manifestare ecumenică și biblică

Cu prilejul Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor și a Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan s-au organizat în zilele de 19 ianuarie, respectiv 21-22 ianuarie 2023, două manifestări academice și spirituale, dedicate mișcării ecumenice și promovării Sfintei Scripturi. Ambele evenimente au avut loc în aula „Petru Albert” a institutului, fiind prezenți preoți formatori, profesori și invitați, elevi și studenți, precum și alți oaspeți.

Sesiunea ecumenică, organizată de către Centrul de Studii Ecumenice și Dialog Interreligios „Pax et Unitas” din cadrul institutului, a cuprins două expuneri, prima intitulată: „Hristos Doctorul din perspectivă biblică şi patristică”, a fost susținută de pr. Gigi-Daniel Ioan, preot ortodox, misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani şi Secretar al Protopopiatului Paşcani, iar a doua cu tema: „A face bine fraţilor şi surorilor de lângă noi”, a fost prezentată de pr. Lucian-Mihai Bobârnac, preşedintele Fundaţiei Umanitare „Pacea” din Roman și responsabil al Caritasului Antonian din aceeași localitate.

După expunerea prelegerilor, a urmat un dialog fratern și un moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor, care s-a desfășurat în capela institutului și a fost prezidat de pr. Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial.

Manifestarea dedicată Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, care se celebrează în Biserica Catolică în fiecare Duminica a 3-a de peste an, a cuprins o conferință susținută de pr. dr. Mihai Afrenţoae, OFMConv, președintele Centrului de Studii Biblice „Sf. Anton de Padova” din cadrul institutului. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Virgil Blaj, OFMConv., rector formativ. În concordanță cu tema aleasă pentru Duminica Bibliei din acest an, conferința a fost intitulată „Vestitori ai Cuvântului – «Ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă»” (1In 1,3). La finalul prelegerii, a urmat un scurt dialog între cei prezenți și părintele conferențiar, după care manifestarea a continuat în capela institutului cu recitarea Sfântului Rozariu și a Vesperelor.

În ziua de Duminică, 22 ianuarie 2023, în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10:30, a fost celebrată solemn expunerea Sfintei Scripturi, iar la predică s-a evidențiat importanța ei în viața fiecărui creștin.

Redacția