Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Luncani: exerciții spirituale pentru comunitatea formativă

În perioada 30 martie – 4 aprilie 2023, comunitatea formativă din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a retras în Mănăstirea Carmelită de la Luncani (BC), pentru exercițiile spirituale anuale, predicate de pr. Dan Suciu din Congregația „Frații Sfântului Ioan” din București.
Tema zilelor de reculegere a fost: ,,Fericiți cei curați cu inima, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8), tematică în sintonie cu proiectul formativ comunitar 2022-2023, dedicat curăției și castității.
În cadrul meditațiilor, părintele predicator a prezentat valoarea evanghelică a curăției, precum și virtutea castității din diferite perspective: biblică, spirituală, vocațională, pastorală și experiențială. Atât reflecțiile, cât și împărtășirile și sfaturile părintelui predicator ne-au ajutat să aprofundăm și să descoperim și mai mult frumusețea unei vieți curate, aleasă din iubire pentru Dumnezeu și pentru o totală dăruire în slujba Împărăției sale.
Pe lângă cele două meditații cotidiene și Sfintele Liturghii, programul a cuprins: rugăciunea zilnică a Oficiului Divin, adorații euharistice, Calea Sfintei Cruci, momente de rugăiune personală, de împărtășire, colocvii, spovezi, momente de plimbare și recreere în natură.
Exercițiile spirituale s-au încheit cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii, prezidată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, la care au concelebrat părinții formatori și părintele predicator.
La final, pr. Virgil Blaj, rector formativ, a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care ne-a binecuvântat în aceste zile de reculegere, de asemenea Părintelui Provincial pentru prezența sa în mijlocul nostru și, nu în ultimul rând, pr. Dan Suciu, care ne-a călăuzit meditația și trăirea spirituală prin tot ceea ce ne-a împărtășit în cadrul reflecțiilor și a predicilor zilnice.
Un gând de recunoștință a fost îndreptat și spre frații Mănăstirii Carmelite și personalul auxiliar, care ne-au găzduit și ne-au pus la dispoziție toate cele necesare pentru buna desfășurare a acestui timp dedicat Domnului și vieții spirituale.
Fr. Cosmin-Emanuel Petrașc