Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Lourdes: experiență estivă

Lourdes: experiență estivă

În lunile iulie și august 2021, 11 frați, majoritatea profeși simpli, din Italia, Franța, România, Croația și Orientul Mijlociu, au trăit la Lourdes o profundă experiență spirituală, fraternă și pastorală, în Conventul „Sf. Maximilian M. Kolbe”.

Diferența de vârstă și cultură a constituit o bună oportunitate de a trăi o frumoasă și sănătoasă experiență de fraternitate, caracterizată de respect reciproc, dialog și dragoste frățească. Frații au fost primiți și însoțiți cu multă disponibilitate pentru toată perioada șederii de frații comunității conventuale din Lourdes.

S-au întâlnit în fiecare dimineață cu comunitatea la momentele de rugăciune, pentru rugăciunea Laudelor și pentru celebrarea euharistică; apoi, la amiază, pentru rugăciunea Ora Medie, urmată de recitarea rozariului, iar seara pentru rugăciunea Vesperelor. În ciuda anumitor dificultăți datorate limbii, celebrările pregătite și trăite și ca o bună ocazie de practicare a internaționalității, i-au unit pe participanți cu Domnul.

Fiecare a avut, de asemenea, posibilitatea să se retragă în rugăciune personală la grota aparițiilor Sfintei Fecioare Maria, înconjurată de pelerinii care, în ciuda situației sanitare, au venit la Lourdes. Misiunea încredințată celor 11 frați a fost aceea de a fi prezenți la expoziția despre sfântul Maximilian M. Kolbe și Armata Maicii Domnului din anexa conventului.

În plus, au putut să participe aproape zilnic la Adorația Euharistică din Sanctuar, pentru recitarea sfântului rozariu și procesiunea desfășurată seara. De asemenea, participarea la celebrările care au avut loc în Sanctuarul din Lourdes le-a dat posibilitatea participanților de a descoperi frumusețea Bisericii universale și forța de evanghelizare a Sfintei Fecioare.

Viața fraternă a fost ritmată și de slujirile conventuale și de munca domestică trăită cu referire la exemplul Martei, care a însemnat pregătirea hranei fraților, întreținerea casei și primirea oaspeților.

Deși timpul a fost imprevizibil, s-au putut organiza și câteva excursii comunitare, fie urcând Pirineii francezi, fie vizitând câteva comunități precum cele ale clariselor, în sărbătoarea sfintei Clara, și a fraților capucini etc. O frumoasă întâlnire a avut loc cu tinerii în cadrul campusului de vară pe care l-au organizat frații comunității din Lourdes; împreună cu aceștia s-a celebrat sărbătoarea sfântului Maximilian, patronul conventului gazdă.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru experiența trăită împreună cu frații de la Lourdes, pentru disponibilitatea și generozitatea lor.

                                                                                                                      Fr Mateo VUJČIĆ din Provincia Croată

Din comunitatea de la Roman au participat la această experiență estivă fr. Alexandru-Ionel DIAC și fr. Cezar DĂMĂTĂR.

Mulțumiri și fr. François-Xavier Bustillo, recent numit și instalat ca Episcop de Ajaccio, care a propus și organizat această întâlnire.

Informație preluată și adaptată de fr. Virgil Blaj, de pe site-ul www.ofmconv.net.

https://www.ofmconv.net/lourdes-esperienza-estiva/