Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Lectio divina despre Ioan Botezătorul după Lc 3,1-18

Lectio Divina despre Ioan Botezătorul (Lc 3, 1-18)

Duminică 16 Decembrie, la ora 14, persoanele consacrate din Zona Roman s-au întâlnit la Institutul Teologic Franciscan pentru Lectio Divina sub îndrumarea pr. Mihai Afrențoae. Fragmentul propus pentru meditare a fost cel despre Ioan Botezătorul, relatat în Lc 3,1-18.

Ioan Botezătorul îi îndeamnă pe ascultătorii săi să pregătească calea Domnului. Prin meditația prezentată, părintele ne-a reamintit că și noi, persoanele consacrate, suntem chemate să urmăm o anumită cale în viață, având la dispoziție două moduri de a ne comporta: să alegem calea cea bună sau să alegem o cale greșită. Calea cea bună constă în a practica dreptatea și în a fi fideli adevărului, mergând pe urmele trasate de Dumnezeu, prin profeți sau prin persoanele pe care le-a trimis în lume tocmai pentru acest scop. Dacă noi suntem dispuși să urmăm această cale, Dumnezeu însuși ne va veni în ajutor și ne va arăta calea.

Pentru a pregăti Calea Domnului, și nu calea personală, părintele ne-a reamintit ceea ce ne învață Profetul Ieremia: „poporul meu m-a uitat și aduce tămâie idolilor; s-a abătut de la căile lui, a părăsit vechile cărări și a apucat pe cărări și drumuri strâmbe, greșite” (Ier 18,15). Deci, idolatria este cea care trebuie îndepărtată, doar așa vom putea merge cu încrede pe drumul pregătit de Domnul pentru fiecare.

Pentru a interioriza ceea ce am ascultat părintele ne-a propus câteva întrebări ajutătoare: Unde mi-ar plăcea să fiu când Cuvântului Domnului vine către mine: în palatele celor care ne conduc civil sau religios lumea? În deșert? În locul unde Domnul m-a trimis prin obediență? Reprezintă Cuvântul ceva care îmi umple inima, care mă hrănește sau este ceva străin pentru mine? Ne lăsăm provocați de Cuvânt și ne asemănăm cu mulțimile care se întrebau ce trebuie să facă? Pe ce cale vrem să mergem în timpul Adventului?

 După un timp de meditație personală a urmat momentul împărtășirii în care fiecare a exprimat gândul său spiritual. Mulțumim Domnului pentru acest moment de comuniune și îmbogățire spirituală.

[Sr. Alina RÎTAN, SCMP]