Ioan Paul al II-lea, un Papă care a schimbat istoria
Sinteză a conferinței organizate de Academia Historico-Juridico-Theologica „Petru Tocănel”, din data de 16 mai 2019.
Moderatorul, părintele Bernadin Duma, a făcut o scurtă prezentare a invitatului, născut în Băcești (Vaslui), școala elementara și o parte din liceu fiind făcute în Roman unde a locuit cu familia. Urmează apoi Seminarul Teologic Ortodox Mănăstirea Neamț, Facultatea de Teologie București, doctorat în „Istoria și filosofia religiilor”, urmate de o suită lungă de studii postuniversitare în țară și străinătate.
Realizator și redactor „Viața spirituală TVR”, face reportaje și filme documentare în aproximativ 35 de țări, publică numeroase lucrări și studii pe teme religioase, primește importante premii și medalii din partea statului român, dar și a altor state. Un romașcan de care suntem foarte mândrii, a cărei prezență în cadrul Academiei ne onorează, dar ne și motivează în același timp.
Conferința continuă cu o elevată prezentare, pe scurt, a vieții și activității Papei Ioan Paul a II lea, realizată de părintele Sebastian Diacu.
Titi Dincă, invitatul serii, începe cuvântul prin a-și exprima deosebita plăcere de a se reîntoarce pe meleagurile natale. Ne propune apoi un interesant joc de memorie, să privim o fotografie veche, cu un personaj din trecut, în tandem cu o fotografie a Papei Ioan Paul al II lea. O să vedem că orice poză cu Papa ni se pare actuală, vie, că aparține prezentului, cu un personaj ce trece dincolo de timp. Apreciază că vizita Papei Ioan Paul al II lea în Romania, a fost un moment foarte important, mai ales în contextul războiului din Bosnia, sugerând că prezenta Papei, a adus liniștea și pacea poporului nostru, iar momentul vizitei nu a fost întâmplător.
Discursul continuă în stilul caracteristic, cursiv, atractiv, pe tonul ce te menține atent, bine documentat și prietenos, cu amintiri din viața lui, când a avut ocazia să se întâlnească cu distinsul și îndrăgitul Papă, „simbol al perenității” cum îl mai numește pe Papa Ioan Paul al II lea, invitatul serii. Ești prins realmente în mrejele povestirii și parcă îți dorești să nu se mai termine, când vorbitorul din fața ta este o marcantă personalitate contemporană din lumea spiritualității și a televiziunii.
Aduce în discuție ideea celor mai importante evenimente din viața României în ultimii 30 ani, precizând clar părerea personală, ca fiind cele două vizite ale suveranilor pontifi, Papa Ioan Paul al II lea și Papa Francisc.
Seara continuă cu un moment artistic susținut de elevi ai Liceului teologic franciscan și copii ai Trupei de teatru Gong.
În partea a doua a discursului, Titi Dincă primește câteva întrebări din partea moderatorului, iar seara se încheie într-o atmosferă caldă și plăcută, invitatul serii prezentând programul vizitei Papei Francisc în România.
Tema de anul acesta „Vrei sa făurești istoria? Caută adevărul!”, propune o activitate laborioasă a academiei, cu un real impact la publicul romașcan. Se vede de aici, dorința de a asculta un discurs elevat, setea de a auzi personalități ce își oferă necondiționat bogăția cunoașterii, bucuria de a împărtășii cu aproapele din experiența trăită, plăcerea romașcanului de a se detașa pentru câteva ore de zbuciumul zilnic și de a se regăsi și cunoaște pe sine participând periodic la manifestările lunare ale academiei franciscane. Un plus de valoare adus urbei mușatine, fapt pentru care suntem recunoscători organizatorilor pentru ce ne-au oferit, dar și pentru că ne-au propus să căutam adevărul din viața noastră. Papa Ioan Paul al II lea spunea: „Adevărul ne face liberi și ne permite să ne trăim libertatea pentru a putea atinge scopul ei, fericirea.”
Prof. Cristiana Lehner
***