Loading...
sâmbătă, 7 decembrie 2024
OFMConv Romania

Invitație la profesiunea solemnă

Sâmbătă, 12 septembrie 2020, la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman, 13 frați franciscani conventuali vor profesa voturile religioase pe viață. Ritualul profesării voturilor solemne va avea loc în cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 10:30, care va fi prezidată de către Ministrul provincial, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu.

Potrivit Constituțiilor Ordinului Fraților Minori Conventuali (II, 4 §1), prin profesiunea voturile de ascultare, sărăcie și curăție, frații:

a) se consacră lui Dumnezeu în mod special, direct și total;

b) se conformează tot mai mult modului de viață al Domnului Cristos și se unesc în chip special cu Biserica și cu misiunea ei salvifică;

c) exprimând astfel în mod deplin consacrarea de la Botez, ei se aprind tot mai mult de focul carității, progresează în viață ca niște călători și penitenți și renunță de bunăvoie la bunurile ce îi atrag mai mult în această lume.

Într-adevăr, după un parcurs formativ în care frații, călăuziți și povățuiți de către formatori, au experimentat viața și spiritualitatea franciscană, se vor consacra pe deplin lui Dumnezeu profesând pe viață voturile evanghelice, după exemplul Seraficului Părinte, sfântul Francisc.

Momentul profesiunii solemne a fost precedat de o pregătire proximă, după cum prevăd normele dreptului propriu, și considerat al doilea noviciat.

Cei 13 frați care vor profesa voturile evanghelice pe viață sunt:

Adrian Cobzaru, Gherăești (NT)

Alexandru-Cosmin Sascău, Coman (BC)

Alexandru-Ionel Diac, Buruienești (NT)

Alexandru-Mihai Dumea, Săbăoani (NT)

Andrei-Iulian Ciobanu, Hălăucești (IS)

Emanuel Pița, Buruienești (NT)

Emanuel-Petrache Antica, Prăjești (BC)

Gabriel Pal, Bacău (BC)

Marian-Emanuel Vătămănelu, Tămășeni (NT)

Marius-Marcel Doboș, Fărcășeni (IS)

Mihai-Iosif Sabău, Cleja (BC)

Narcis-Leonard Laslău, Pustiana (BC)

Petru Vârgă, Săbăoani (NT)

Întrucât profesarea pe viață a voturilor evanghelice reprezintă un moment unic și deosebit din viața Provinciei Fraților Minori Conventuali și a celor 13 frați franciscani vă invităm să luați parte la acest eveniment.

Vă așteptăm cu bucurie!                                       

Pace și bine!

______

Reguli privind accesul şi desfăşurarea activităţilor în contextul pandemiei de Covid-19
1. Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane. 
2. La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. 
3. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul. 
4. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis. 
5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase. 
6. La activităţile religioase din interiorul lăcaşului de cult şi din locaţiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit. 
7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcaşului de cult), se desfăşoară cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane. 
8. Slujbele religioase desfăşurate în curtea lăcaşurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

Măsuri sanitare specifice 
1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioşii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare. 
2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune).