Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Întâlnirea tinerilor și fraților din formarea inițială

Sâmbătă, 29 mai 2021, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc întâlnirea aspiranților, postulanților și fraților studenți, din casele de formare ale Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din România.


 

Întâlnirea a început în Aula „Petru Albert” cu salutul Părintelui Rector al Institutului, fr. Virgil Blaj, succedat de cel al Părintelui Rector al Postulandatului, fr. Vlad Bejan, precum și de cel al reprezentantului Directorului Liceului, fr. Romică Pal. A urmat apoi video-mesajul Părintelui General, Fr. Carlos A. Trovarelli, transmis cu ocazia acestei zile. Părintele General a transmis un gând de încurajare și de apropiere frățească tuturor tinerilor și fraților din formare, precum și formatorilor implicați în acest proces, iar la sfârșit, a oferit tuturor binecuvântarea pe care obișnuia să o acorde sfântul Francisc.

În continuare, a avut loc un moment de rememorare a vizitei Sfântului Părinte, Papa Francisc în Romania, eveniment de la care se împlinesc anul acesta doi ani. Cei prezenți au putut viziona câteva imagini și asculta un fragment din mesajul pe care Suveranul Pontif l-a ținut la Iași.

A urmat un moment evocativ în care pr. Ștefan Acatrinei a vorbit despre primii ani de formare în casele de formare ale Provinciei și despre etapele procesului de dezvoltare a acestei activități de-a lungul anilor, cu încercările și bucuriile inerente, până în zilele noastre. Evocarea și, totodată, mărturia pr. Ștefan a fost cu atât mai credibilă, cu cât el însuși a fost contemporan cu aceste etape, inițial în calitate de postulant, novice, frate profes, după care ca rector de Postulandat și Institut, și ca Vicar provincial.

În încheiere, părintele a rostit și un cuvânt de încurajare pentru toți tinerii din formare.

După această mărturie a urmat Sfânta Liturghie anticipată de o mică recreație. Jertfa euharistică a fost prezidată de fr. Emilian-Ionel Dumea, Vicar provincial, care în cuvântul de învățătură a ținut să transmită trei gânduri: unul inspirat de evanghelia zilei în care s-a vorbit despre autoritatea cu care Isus săvârșea lucrările Tatălui; al doilea, a avut drept motiv mesajul simbolic al unei poezii intitulate „Aripile”; al treilea, a fost o mărturie personală despre două momente de credință, pe care părintele le-a trăit atât în activitatea sa cu romii, cât și ca misionar în Chile.

După prânz, activitățile comune au continuat cu diferite momente sportive și recreative, desfășurate pe terenul de fotbal și în sala fraternă a Institutului.

Întâlnirea formativă s-a încheiat cu un moment de adorație celebrat în capelă de către fr. Marius Vătămănelu, director spiritual, la finalul căruia s-a acordat binecuvântarea cu Sfântul Sacrament.

La final, fr. Virgil Blaj a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestei zile, precum și tuturor participanților pentru colaborare și interes. De asemenea, a urat succes tuturor la apropiatele examene și a încheiat îndemnând pe toți să nu uite că motivul întâlnirii și comuniunii noastre a fost unul singur: Domnul nostru Isus Cristos și urmașul său fidel, sfântul Francisc din Assisi, în care să rămânem uniți în spirit de credință și de iubire frățească.

 

Fr. Robert Lazarovici

***