Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Întâlnirea semestrială a studenților

Marți, 9 octombrie 2018, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan, a avut loc întâlnirea studenților, cu ocazia începutului noului an academic 2018-2019.

La această întrunire au luat parte pr. lect. univ. dr. Mihai Afrențoae, Rector al Institutului, pr. lect. univ. dr. Bernadin Duma, Decan al Facultății de Teologie Pastorală, pr. asist. cercet. Francisc-Lucian Ghervase și nu în ultimul rând, studenții Institutului Franciscan. După un scurt moment de rugăciune, părintele moderator, Mihai Afrențoae a adresat fraților studenți cuvântul de salut și de mulțumire pentru implicarea tuturor în anul universitar precedent. O mulțumire specială a fost adresată celor care s-au implicat în buna desfășurare a Simpozionului Internațional ce a avut loc pe I octombrie 2018. În continuare, s-a amintit faptul că anul acesta s-a schimbat bibliotecarul, în locul părintelui Cristian Mîrț fiind pr. Cristian Clopoțel, ajutat doi frați: fr. Blaj Emanuel-Petrică și fr. Pal Cristian-Petru. S-a adus la cunoștință faptul că Facultatea de Filosofie „I. Duns Scotus” și-a încheiat activitatea, în locul acesteia rămânând Bieniul filosofic, ciclu recunoscut de către Biserică, dar nu și de Stat. În acest sens, cât privește asigurările medicale pentru studenții Bieniului filosofic, ei vor putea beneficia de asigurare medicală prin intermediul responsabililor Bisericii ca persoane consacrate.

Pentru buna desfășurare a activităților școlare și extracurriculare, au fost numiți următorii responsabili: fr. Martișca Marius Andrei (fotograf și tehnician imagine și sunet); fr. Vătămănelu Marian-Emanuel și fr. Toma Raimund (prezența online); fr. Martișca Marius Andrei (reprezentant în Senat) și fr. Pița Emanuel (reprezentantul studenților în Consiliul Facultății).

Atât părintele rector, Mihai Afrențoae cât și părintele decan, Bernadin Duma, au felicitat implicarea și munca fraților în elaborarea revistei studenților „Viața Fraternă”. Din Consiliul de Redacție fac parte fr. Ficău Adrian Emanuel OFMConv. și fr. Pal Gabriel OFMConv., Director al revistei fiind numit fr. Toma Raimund OFMConv.

Cât privește afilierea Facultății de Teologie Pastorală la Facultatea Pontificală de Teologie „Sfântul Bonaventura” – Seraphicum, s-a adus la cunoștință faptul că dosarul de restabilire a contractului de afiliere este în curs completare și va fi trimis spre validare.

Conducerea și membrii Institutului nostru se bucură de aprobarea scrisă din partea Definitoriului Provincial, verbală din partea Definitoriului General și a Episcopului Diecezei de Iași, mons. Petru Gherghel, de a deschide porțile și de a primi studenți laici pentru frecventarea cursurilor oferite de ITRCF.

Părintele Francisc-Lucian Ghervase, Secretarul Facultății, a dorit să informeze studenții de faptul că aceștia au fost introduși într-un registru matricol unic pe o platformă online a Ministerului Educației intitulată „Registrul Educațional Integrat”.

După urările de bine pentru noul an, ne-am adunat în fața Institutului pentru o fotografie de grup.

 

[Fr. Marian-Emanuel Vătămănelu]