Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Întâlnirea formanzilor, în aşteptarea Papei Francisc

Sâmbătă, 11 mai, a avut loc întâlnirea anuală a tinerilor formanzi din toate casele de formare ale Provinciei noastre: elevii din clasa a XII-a de la seminarul mic, postulanţii de la Casa de Postulandat de la Viişoara, novicii şi fraţii studenţi de la institut, toţi fiind însoţiţi de părinţii lor formatori. Organizator şi gazdă a fost comunitatea formativă de la Institutul Teologic din Roman, care a propus ca această zi să se desfăşoare sub semnul pregătirii bucuroase pentru vizita Sf. Părinte Papa Francisc în România.

Trăirea acestei zile a fost organizată în 2 părţi principale: una spirituală, de reflecţie şi rugăciune, având în centru personalitatea, învăţătura şi exemplul Sfântului Părinte, şi una de destindere şi de comuniune fraternă. Mai întâi, am vizionat mişcătorul film documentar „Papa Francisc, om al cuvântului”, al regizorului Wim Wenders, lăsându-ne pătrunşi de exemplul şi cuvintele Sfântului Părinte cuprinse în iniţiativele şi călătoriile sale apostolice, cu toţii rămânând mişcaţi în suflet de aplecarea sa predilectă către cei mai săraci şi mai suferinzi dintre oameni şi de vocea sa paternă care se face auzită cu repeziciune pe întreg pământul.

Apoi, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:30, părintele vicar provincial Sorin Giurgi ne-a invitat pe toţi să ne reînnoim adeziunea, credinţa şi încrederea faţă de Biserică, faţă de Cristos, faţă de capul ei vizibil, Sfântul Părinte Papa, lăsându-ne mai degrabă conduşi de credinţă şi nu de raţiunea şi pretenţiile omului.

După prânzul comunitar, de la ora 12:30, fraţii studenţi, novicii, postulanţii şi elevii seminarului au gustat bucuria de sta în continuare împreună, prin momentele de fraternitate care au urmat: jocul unui meci de fotbal şi susţinerea unui program de divertisment, pregătit de fiecare comunitate formativă în parte, totul fiind ritmat de cântece şi dansuri populare. Fraţii au fost invitaţi să danseze în ritm de pantomimă alături de elevii clasei a XII-a, apoi s-au amuzat în faţa scenetelor hazlii prezentate, lăsându-se antrenaţi cu bucurie şi în celelalte jocuri puse în scenă, descoperind lucruri frumoase unul în celălalt, prin talentul şi creativitatea arătate.

Ziua s-a încheiat cu rugăciunea solemnă Vesperelor şi cu o cină frăţească. Îi mulţumim Domnului pentru această zi în care fraţii mai mari şi mai mici s-au putut cunoaşte mai mult unul cu altul şi au pus în comun tinereţea, entuziasmul şi talentele lor, rugându-se şi bucurându-se împreună.

 

Pr. Iosif Cadar

 

***

 

11 mai 2019 – Întâlnirea fraților în formare: „Bucuria fraternității în așteptarea papei Francisc”.

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Duminică, 12 mai 2019