Loading...
miercuri, 18 septembrie 2024
OFMConv Romania

Întâlnirea cu cardinalul Luis Ladaria

Întâlnirea studenților în teologie cu cardinalul Luis Ladaria

Joi, 4 aprilie 2019, la ITRC „Sfântul Iosif” din Iași, a avut loc întâlnirea seminariștilor diecezani și a studenților în teologie ai ordinelor călugărești cu cardinalul Luis Ladaria (S.J.), prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și Președinte al Comisiei Pontificale Biblice. Au participat peste cincizeci de seminariști diecezani și un grup de șapte studenți franciscani (conventuali și capucini). Au fost prezenți și nunțiul apostolic Miguel Baury Buendia, episcopul diecezei gazdă, Petru Gherghel, profesori de la ITRC „Sfântul Iosif”, precum și un grup de trei profesori de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Întâlnirea a început la ora 10:15. Cardinalul Ladaria ne-a mărturisit bucuria mare de a fi împreună cu noi și dorința arzătoare de a ne vorbi și de a ne asculta. În primul rând, Eminența Sa a insistat asupra unei bune formări inițiale: „Profitați de acești ani pe care Domnul vi-i dăruiește pentru a avea o formare integrală solidă: spirituală, umană, intelectuală și teologică. Aceasta vă va ajuta să puteți hrăni în mod competent credința credincioșilor”. Cardinalul Ladaria a amintit îndemnul papei emerit Benedict al XVI-lea, pe când era la conducerea Congregației pentru Doctrina Credinței: „Noi avem un scop aici: să protejăm credința oamenilor simpli. Credința lor trebuie ocrotită, purificată, hrănită și mărită”.

Eminența Sa a atras atenția asupra faptului că formarea continuă este importantă, dar că aceasta este neputincioasă dacă nu a existat o bună formare inițială, la bază. De aceea, cardinalul Ladaria ne-a spus: „Fac un apel la responsabilitatea voastră: aveți o datorie în fața lui Dumnezeu și a credincioșilor să vă formați bine! Lumea e însetată de Dumnezeu! Lumea are multe întrebări, iar internetul dă prea puțin în această privință! Formarea integrală competentă este importantă, deoarece vă ajută să răspundeți la aceste întrebări ale oamenilor. Lumea are nevoie de preoți bine formați, de preoți competenți!”. E.S. a insistat și asupra faptului ca, după terminarea studiilor, să continuăm să ne întâlnim, să continuăm să discutăm împreună pentru a nu cădea pradă izolării umane, teologice, spirituale etc.

Un alt îndemn al E.S. a fost acela de a trăi cu bucurie: „Să trăiți acești ani cu seninătate și bucurie, mai ales cu bucurie, care este un dar al Duhului Sfânt! Să nu fiți triști, plângându-vă că trebuie să învăț cutare lucru, să fac cutare lucru! Când oamenii vor vedea că sunteți fericiți, cu toate că nu vă căsătoriți și nu căutați cele materiale, ei vor fi uimiți”.

Legat de anii săi de formare și de seminar, trimisul papal ne-a spus: „Au fost o mare bucurie! Am trăit anii de formare ca preot cu mare bucurie. Îi mulțumesc întotdeauna Domnului pentru acei ani. Și dacă ar fi să o iau de la capăt, aș urma din nou aceeași cale! Încredințați-vă Domnului! Acesta e punctul fundamental în viață!”.

Legat de viața sa în cadrul Congregației pentru Doctrina Credinței, E.S. a mărturisit că este un mic grup de 7-8 persoane, între care există un adevărat spirit de familie și de colaborare. Se străduiesc mult să dea răspunsul potrivit la fiecare problemă care apare, fiind conștienți că „avem o responsabilitate față de Biserică, față de credincioșii din lumea întreagă”.

Problema raportului cu mass-media a fost și ea discutată. Cardinalul Ladaria ne-a spus: „Astăzi noi nu mai putem controla tot ce apare. Astăzi nu mai sunt doar cărțile, ci și internetul, mass-media și altele. Cine acoperă toate acestea? Trebuie să recunoaștem că ne scapă multe! Noi apelăm la responsabilitatea preoților!”. Iar părintele John, însoțitorul cardinalului, a adăugat: „Putem folosi internetul pentru a evangheliza, dar trebuie să știm că există limite și în această direcție. Biserica trebuie să ofere oamenilor o altă experiență, ca, de exemplu, experiența tăcerii. Trebuie să folosim internetul cu moderație și înțelepciune!”.

Cu privire la relația dintre jertfa lui Cristos, Biserică și mântuirea oamenilor, E.S. a afirmat cu multă convingere: „Jertfa lui Cristos este pentru toți oamenii, inclusiv pentru necredincioșii de bună-voință! Duhul Sfânt dă tuturor, pe căi cunoscute de Dumnezeu, posibilitatea de a fi asociați la misterul pascal. Cristos a murit pentru toți oamenii! Orice om care nu se închide, primește harul mântuirii. Biserica nu este de acord cu nicio poziție extremă: nu se poate afirma că există mântuire doar în Biserică, dar nici nu se poate afirma că putem fi mântuiți de Buddha, de Mahomed etc. Există mai multe căi de salvare, dar toate trec prin Cristos! Nu există alternativă la Cristos!”.

Discursul cardinalului ar putea fi rezumat în patru cuvinte: formare (integrală și competentă), responsabilitate (istorică și universală), bucurie și colegialitate. După aproape o oră de discuții, Cardinalul Ladaria a părăsit amfiteatrul. La ieșirea din Institutul Teologic „Sfântul Iosif” am făcut o poză toți cei prezenți (seminariști, studenți, preoți și profesori) cu cardinalul Ladaria, cu episcopul Ghergel și cu nunțiul Buendia. Îi mulțumim Domnului pentru întâlnirea cu cardinalul Ladaria, pentru îndemnurile și lămuririle pe care ni le-a oferit în drumul nostru de formare ca preoți, precum și pentru bucuria de care a dat dovadă!

[Fr. Lucian DĂMOC, OFMCap]