Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Institutul Teologic: două seri de concert şi poezie

Dumnezeu coboară … Să cântăm bucuria de a dărui!

 

În zilele de 16 şi 17 decembrie, începând cu ora 17:00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, corul Joculatores Domini şi corul Speranţa, al copiilor din parohia Buruieneşti, au susţinut concertul tradiţional de Crăciun intitulat „Dumnezeu coboară … Să cântăm bucuria de a dărui”.

De ce coboară Dumnezeu? Deoarece El, care îmbogăţeşte pe alţii, se face sărac, căci primeşte sărăcia naturii mele omeneşti, ca eu să mă îmbogăţesc cu dumnezeirea lui. El, care este plinătatea, se goleşte pe sine de gloria sa pentru un timp, ca eu să fiu părtaş la plinătatea sa (Grigore din Nazianz). Şi cum putem învăţa să dăruim? Învăţăm să dăruim, spunea un frate, dăruindu-ne mai întâi pe noi înşine. Am vrut şi noi să dăruim din bucuria noastră celor prezenţi şi să-i aducem recunoştinţă lui Dumnezeu pentru darul mântuirii făcut prin Pruncul coborât în ieslea săracă din Betleem.

Corul fraţilor studenţi şi acela al copiilor din Buruieneşti au fost dirijate de fratele Iulian-Robert Ţâmpu, acompaniat de fratele Petru Vârgă (orgă), fratele Cristian-Petru Pal (chitară clasică), fratele Marian-Emanuel Vătămănelu (blockflote), fratele Marius Andrei (trianglu), fratele Mihai Oprea (percuţie), fratele Emanuel Piţa (tamburină), iar soliştii vocali au fost: fratele Mihai Cherecheş, fratele Narcis Laslău, fratele Emanuel Cătălin şi fratele Cristian Iştoc.

Prima seară de concert a fost destinată în special tuturor copiilor, adolescenţilor şi tinerilor din diferite centre sociale laice şi ecleziale (atât în Roman, cât şi în împrejurimi) unde, începând cu anul 2016, fraţii sunt implicaţi, într-un mod activ, în diverse activităţi pastorale şi de voluntariat. Aceştia au venit într-un număr semnificativ; prin cânt şi poezie, am dorit să împărtăşim cu ei bucuria veştii celei mai mari de la Betleem, când Dumnezeu coboară către creatura sa, se apropie de om. La începutul concertului din această primă seară, am avut  bucuria ca „lumânarea bucuriei”, din a treia duminică din Advent (care ne aminteşte de  lumina păcii de la Betleem), să ne fie aprinsă de grupul de scoutişti din parohia din Hălăuceşti.

Vin cântând de sărbători cete de colindători!… Pe aceste versuri ni s-au alăturat copiii de la corul Speranţa. Cu glasurile lor calde, au reuşit să readucă în inimile noastre bucuria şi pacea care domneau în ieslea din Betleem. Mesajul gingaş a fost acel de a ne apropia de iesle şi a prinde mâna gingaşă a lui Isus, pentru ca să redescoperim bucuria de a trăi şi de a dărui!

La sfârşitul acestei prime seri de concert, părintele rector Marius-Petru Bîlha, chemându-i pe toţi copiii participanţi în jurul ieslei lui Isus le-a adresat lor şi apoi tuturor o invitaţie: de a păstra lumina bucuriei în suflete şi de a o purta acolo unde fiecare dintre noi trăieşte. Apoi a mulţumit tuturor celor prezenţi: fraţilor studenţi care s-au ocupat de întreaga pregătire în vederea concertului, corului Speranţa, binefăcătorilor şi, nu în ultimul rând, tuturor copiilor prezenţi care, la sfârşitul concertului, şi-au exprimat dorinţa  de a fi misionari ai bucuriei.

Duminică, 17 decembrie, a avut loc a doua serată de concert, începând tot cu orele 17:00. Concertul a fost destinat tuturor credincioşilor care au dorit să participe şi să împartă cu noi o fărâmă din bucuria şi frumuseţea Crăciunului. La concert a fost prezent şi Dl. Ciprian Dumea, jurnalist al postului de televiziune TVR1, pentru emisiunea Universul credinţei, care a luat imagini pentru un reportaj pe marginea acestui eveniment.

De asemenea, am avut bucuria de a-l avea prezent în această seară pe Părintele Provincial Teofil Petrişor care ne-a transmis mesajul său, invitându-ne să ne bucurăm de adevărata bucurie a Crăciunului, izvorâtă din faptul că Dumnezeu ne-a iubit şi ne iubeşte prin Fiul Său. Bucuria cea mai sfântă este faptul că Dumnezeu este cu noi. De aceea, să nu fim bucuroşi doar o dată pe an, în pragul Crăciunului, ci în fiecare zi. Astăzi, Isus nu mai  caută o grotă sau o casă, caută un suflet care să-l primească şi o inimă care să-l iubească. Crăciunul cu adevărat trăit este cel dăruit.

Aducem un gând de mulţumire tuturor celor care în aceste două zile, cu bucurie şi mult drag, au călcat pragul casei noastre, pentru a asculta colindele noastre şi pentru a ne ajuta, prin prezenţa şi afectul lor, să trăim Crăciunul din acest an într-un mod special: ca misionari ai bucuriei Betleemului, o bucurie împărţită şi sporită prin cântec, rugăciune şi comuniune.

 

Fr. Mihai Cherecheș

***

Sâmbătă, 16 decembrie – Concertul de Crăciun susținut în Capela Institutului, pentru frați și persoanele din realitățile de voluntariat și pastorație.

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 16 Decembrie 2017

Duminică, 17 decembrie – Concertul de Crăciun susținut în Capela Institutului, pentru toți oamenii de bună-credință și iubitori de colind.

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 18 Decembrie 2017