Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Iași: hirotonirea întru Preoţie a doisprezece diaconi

Iaşi: Hirotonirea întru Preoţie a doisprezece diaconi
În Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, doisprezece diaconi au fost hirotoniţi întru Preoţie prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, la Liturghia de la ora 11.00, sâmbătă, 24 iunie 2023, în solemnitatea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Liturghia a fost transmisă de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV şi de TVR Iaşi.

La Sfânta Liturghie de hirotonire, PS Iosif Păuleţ i-a avut alături pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Salvador Giménez Valls, episcop de Lleida, Spania, pr. Ştefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iaşi, pr. Damian-Gheorghe Patraşcu, ministru provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, pr. Leon Budău, custode al Fraţilor Minori Capucini din România, pr. Fabian Pitreţ, directorul Seminarului „Don Orione” din Iaşi, formatorii şi profesorii de la seminarii, preoţii din ţară şi străinătate, părinţii şi rudele candidaţilor, precum şi mulţi credincioşi care au venit la sărbătoare.
După mulţi ani de formare umană, spirituală şi intelectuală, cei doisprezece tineri, plini de bucurie şi emoţie, dar şi cu un profund sentiment de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care le-a oferit vocaţia la preoţie, au ajuns la momentul mult aşteptat al hirotonirii lor întru Preoţie. Dintre aceştia, cinci, care au studiat la Seminarul Mare din Iaşi, au fost hirotoniţi preoţi pentru Dieceza de Iaşi, cinci au fost hirotoniţi pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, unul pentru Ordinul Fraţilor Minori Capucini şi unul pentru Mica Operă a Divinei Providenţe. Ca pregătire pentru acest moment deosebit, diaconii diecezani şi franciscani au făcut exerciţii spirituale, conduse de pr. Sebastian Bilboc, în perioada 14-20 iunie, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian.
La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleţ i-a salutat pe oaspeţii de seamă, într-un mod special pe candidaţii la Preoţie, pe toţi credincioşii prezenţi în catedrala din Iaşi, dar şi pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială şi a înaintat un îndemn la rugăciune pentru ca cei doisprezece noi apostoli în via Domnului să fie la înălţimea pe care o presupune chemarea ce au primit-o de la Dumnezeu.
Cuvântul de învăţătură a fost adresat de PS Iosif Păuleţ, care a vorbit despre solemnitatea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare care pune în lumină un om, ca şi noi, deosebit de important în planul lui Dumnezeu de mântuire, întrucât este înainte-mergător al lui Mesia. După care, făcând referire la cei doisprezece diaconi, care s-au pregătit îndelung pentru a primi taina sfintei Preoţii, PS Iosif Păuleţ a spus că putem vedea în ei răspunsul lui Dumnezeu, asemenea cazului lui Ioan Botezătorul, la rugăciunile tuturor credincioşilor pentru chemări la sfânta Preoţie şi la viaţa consacrată.
După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidaţii au declarat înaintea poporului că vor să-şi asume misiunea preoţiei, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare şi respect. În timp ce aspiranţii la preoţie erau prosternaţi cu faţa la pământ, corul a intonat „Litania tuturor sfinţilor”. A urmat apoi impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniţi au îmbrăcat stola şi ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena şi potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Anton Bârlescu, în numele tuturor preoţilor nou sfinţiţi, i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoţie, dar şi tuturor celor care i-au susţinut pe acest drum al formării şi care au făcut posibilă sărbătoarea hirotonirii lor.
PS Iosif Păuleţ a transmis un gând de recunoştinţă faţă de toţi cei prezenţi pentru sărbătoare, dar mai ales a încurajat ca recunoştinţa tuturor să se îndrepte spre Dumnezeu care a oferit darul de a avea doisprezece noi preoţi.
Îi însoţim cu rugăciunile noastre pe neo-prezbiteri, ca bunul Dumnezeu să-i însoţească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoţi buni şi sfinţi.
Antonio Băcăoanu
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iaşi: Hirotonirea întru Preoţie a doisprezece diaconi. Foto: Ovidiu Bişog
Sursa: http://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202306090