Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Iaşi, 29 iunie 2011: Sfinţiri de preoţi

În sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, miercuri, 29 iunie 2011, în catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoţie 25 de diaconi: zece pentru Dieceza de Iaşi, patru pentru Arhidieceza de Bucureşti, cinci pentru Provincia „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali, patru pentru Custodia „Fericitul Ieremia” a Fraţilor Minori Capucini şi doi pentru Congregaţia „Don Orione” (Mica Operă a Divinei Providenţe).
Noii preoţi franciscani conventuali:
Ioan Dâscă (4 decembrie 1983, Gherăeşti)
Ionuţ-Liviu Ichim (21 ianuarie 1984, Sagna)
Ioan Lupu (11 noiembrie 1984, Rotunda)
Dragoş-Paul Mârţ (19 iulie 1983, Săbăoani „Sfântul Mihail”)
Florin Orza (9 octombrie 1972, Strâmtura „Adormirea Maicii Domnului” – Maramureş)
La Liturghia de hirotonire au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, superiori ai candidaţilor, profesori de la institutele unde au studiat, preoţi din ţară şi străinătate, părinţi şi rude ale candidaţilor, precum şi mulţi credincioşi veniţi de dimineaţă din multe localităţi din Moldova (Roman, Bacău, Gherăeşti, Pildeşti, Săbăoani, Pustiana, Pârgăreşti, Sagna, Rotunda, Buruieneşti, Şcheia, Gioseni, Slănic Moldova, Frumoasa, Adjudeni, Iaşi), dar şi din Bucureşti, Strâmtura (Baia Mare) şi Timişoara.
La ora 10.55 procesiunea a pornit din catedrala veche. Ploua la începutul Liturghiei. Diaconii s-au aşezat în faţa altarului. În laterale, peste 170 de preoţi. Corul Institutului Teologic din Iaşi a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.
La începutul Liturghiei, episcopul de Iaşi i-a salutat pe candidaţii la Preoţie, pe oaspeţi şi pe toţi credincioşii prezenţi. Amintind de cuvintele pe care le-a spus papa Benedict al XVI-lea cu privire la ziua hirotonirii sale de acum 60 de ani: „Cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, le-a spus candidaţilor că cel mai frumos moment din viaţa unui tânăr este când el are curajul de a deveni apostolul lui Cristos. „Astăzi sunt momente importante în Biserica Universală şi în cea locală de Iaşi”, a subliniat episcopul.
După Evanghelie, fiind invitaţi să se apropie de altar, candidaţii au răspuns prezent la auzirea numelui şi au făcut un pas în faţă.
La predică, Preasfinţitul Petru a invitat pe cei prezenţi să reflecteze asupra chemării apostolilor Petru şi Paul, asupra misiunii lor şi asupra misiunii celor care i-au urmat: Ioan Paul al II-lea, care spunea despre preoţie că este dar şi mister, şi Benedict al XVI-lea care celebrează aniversarea preoţească. Spre Sfântul Părinte s-au îndreptat rugăciunile şi orele de adoraţie ale credincioşilor în această lună. A amintit apoi de un text în care papa evocă hirotonirea sa împreună cu 40 de alţi preoţi. Atunci a fost un semn: o pasăre în biserică a intonat un imn de bucurie. „Astăzi, le-a spus episcopul candidaţilor, intrând în catedrală ne-a însoţit ploaia care a venit să ne spună să ne plecăm în faţa lui Cristos şi să-i mulţumim pentru ploaia de daruri”. „Aş vrea ca aceste daruri să rămână mereu întipărite în mintea şi în inima voastră”, le-a spus el spre finalul predici.
După impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare şi după îmbrăcarea hainelor preoţeşti cei hirotoniţi au urcat la altar pentru a celebra prima lor Liturghie.
La finalul Liturghiei, un preot nou-sfinţit a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulţumit, de asemenea, episcopilor prezenţi, profesorilor, părinţilor şi tuturor celor care i-au însoţit pe drumul formării.
PS Cornel Damian a transmis salutul ÎPS Ioan Robu şi urarea de la muţi ani Preasfinţitului Petru pentru aniversarea zilei de naştere şi pentru ziua numelui său. Folosind cuvintele Sfântului Părinte, le-a spus candidaţilor să fie „slujitori umili în via Domnului”. „Vă aşteptăm cu nerăbdare în ogorul Domnului”, li s-a adresat celor patru preoţi sfinţiţi pentru Arhidieceza de Bucureşti.
Păstorul diecezei a rezumat scrisoarea de felicitare trimisă Sfântului Părinte, a mulţumit pentru rugăciunile făcute pentru el şi pentru vocaţii, i-a felicitat pe preoţii nou sfinţiţi şi a îndemnat familiile să se roage şi să ofere copiii lor lui Dumnezeu pentru a-l slujit acolo unde el îi cheamă.
Alături de episcopi, preoţii nou-sfinţiţi au împărţit binecuvântarea specială.
După o perioadă îndelungată de formare în Seminariile din ţară şi din străinătate, cei 25 de diaconi şi-au văzut visul împlinit: au fost hirotoniţi preoţi.
În următoarele două duminici preoţii nou-sfinţiţi vor celebra prima sfântă Liturghie în localităţile natale: bucurie pentru părinţi, pentru rude, pentru credincioşii din satele în care au fost botezaţi, pentru Biserică.
Ca pregătire pentru Preoţie, în perioada 21-28 iunie, la Bârnova (lângă Iaşi), pr. Cornel Cadar a condus exerciţiile spirituale pentru diaconii de la Institutul Teologic din Iaşi. În vederea aceluiaşi eveniment, în luna mai, diaconii franciscani şi capucini au făcut exerciţii spirituale cu pr. Marius Vătămănelu la Prăjeşti. Diaconii orionişti au făcut exerciţii spirituale cu don Leonardo Verilli şi cu pr. Ivan Rupnik.
Preoţia a fost şi este sărbătorită de mulţi preoţi. Păstorul diecezei a împlinit 46 de ani de preoţie şi 71 de ani de viaţă; 29 iunie este şi ziua numelui. Ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor credincioşilor pentru a-i spune Excelenţei sale, celorlalţi preoţi şi preoţilor nou-sfinţiţi: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Fie ca Domnul sa le binecuvânteze paşii!

Sursa : Pr. Cornel Cadar (www.ercis.ro)
Info. www.itrcf.ro

Au mai fost sfinţiţi :
Pentru Dieceza de Iaşi
1. Marius Adam (21 iunie 1984, Roman „Fericitul Ieremia”)
2. Gabriel Bacoşcă-Ţernă (28 februarie 1985, Săbăoani „Sfântul Iosif Muncitorul”)
3. Mihai-Gabriel Balint (29 septembrie 1984, Pustiana)
4. Pavel Beşleagă (20 martie 1984, Iugani)
5. Eusebiu Bulai (17 noiembrie 1984, Iaşi „Sfânta Tereza”)
6. Gabriel Ciobanu (14 februarie 1985, Buruieneşti)
7. Alin-Benone Conţu (31 martie 1985, Bacău „Sfânta Cruce”)
8. Sergiu-Marian Dămoc (3 august 1985, Pildeşti)
9. Florin Jitaru (5 aprilie 1986, Bacău „Sfântul Nicolae”)
10. Ionuţ Pal (28 mai 1984, Roman „Sfânta Tereza”)

Pentru Arhidieceza de Bucureşti
11. Liviu Crişmaru (26 mai 1981, Pârgăreşti)
12. Vasile-Lucian Ianuş (4 decembrie 1983, Şcheia)
13. Maximilian Lucaci (7 aprilie 1984, Bucureşti „Adormirea Maicii Domnului”)
14. Mircea Ioan Răileanu (4 iunie 1975, Bucureşti „Sfânta Cruce”)

Pentru Ordinul Fraţilor Minori Capucini, Custodia „Fericitul Ieremia” din România
15. Mihai Ianoş Benchea (10 noiembrie 1983, Gioseni)
16. Paul Daniel Coman (12 ianuarie 1983, Slănic Moldova)
17. Marian Mihai Huşanu (12 septembrie 1983, Timişoara IV- Iozefin)
18. Eugen Murariu (18 decembrie 1982, Frumoasa)

Pentru Congregaţia „Don Orione”
19. Marius Bereşoaie (1 septembrie 1982, Gherăeşti)
20. Iulian Butnaru (8 mai 1984, Adjudeni)