Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Hălăucești: Jubileul de 125 de ani de la înființarea Provinciei

Luni, 26 iulie 2021, în comunitatea parohială „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Hălăucești, Provincia „Sf. Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria” a Fraților Minori Conventuali din România a încheiat itinerariul jubileului de 125 de ani de la înființarea ei canonică, itinerariu prin care s-a evocat lunga și intensa activitate a fraților franciscani conventuali pe meleagurile moldave.

Evenimentul jubiliar a fost marcat prin celebrarea Sfintei Liturghii pontificale, la ora 11.00, prezidată de ES Miguel Maury Buendía, Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, în prezența ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a PS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, a PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, a fr. Carlos Alberto Trovarelli, Ministru general al Fraților Minori Conventuali, a fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial, a numeroși confrați preoți, persoane consacrate, frați și surori de bună credință.

În cuvântul de salut, fr. Damian, Ministrul provincial, salutând întreaga prezență, i-a invitat, la ceas aniversar, pe cei prezenți la bucurie și recunoștință pentru cei 125 de ani de activitate ai Provinciei pe meleagurile moldave, o istorie ce ne dovedește, după cum îndrăgea sfântul Francisc din Assisi să se roage „Dumnezeu și totul meu”, că Dumnezeu a fost și rămâne totul pentru Provincie și frați.

În cuvântul de învățătură, fr. Virgil Blaj, rector formativ al Institutului Teologic Franciscan din Roman, creionând figura sfântului Iosif, patronul Provinciei Franciscane din România, om drept și plin de virtuți, prin grija manifestată față de comorile lui Dumnezeu, Isus și Maria, a evocat începuturile întemeierii Provinciei și pe frații de vrednică amintire ai acelor vremuri, care și-au unit atât și viața cât și soarta cu poporul român, prin edificarea de școli, biserici, orfelinate, convente, publicații de educație religioasă și umană.

A urmat, apoi, mărturisirea Crezului apostolic, rugăciunea poporului și liturgia euharistică.

După Împărtășanie și rugăciunea de final a Sfintei Liturghii, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a rostit, în fața statuii sfântului Iosif, rugăciunea de consacrare a Provinciei Franciscane la sfântul patron și protector Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria.

La finalul Sfintei Liturghii și la încheierea Jubileului de 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei Franciscane Conventuale din România, au luat cuvântul d-l Dan-Laurențiu Leureanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, fr. Carlos A. Trovarelli, Ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, ES Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei de Iași, și ES Miguel Maury Buendía, Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

D-l Dan-Laurențiu a adus salutul său afectuos în calitate de reprezentant al Parlamentului României pentru aportul fraților franciscani în educație și cultură atât în țară cât și în Europa. Fr. Carlos A. Trovarelli a evidențiat dăruirea și mărturia fidelă a fraților în aceste teritorii de-a lungul timpului, atât în momentele de beznă, cât și în cele de lumină, în prezent frații Provinciei fiind răspândiți peste tot în lume. Es Iosif Păuleț, cu grijă și dragoste părintească, a evocat succint activitatea fraților franciscani pe aceste meleaguri, aducând recunoștința sa pentru mărturia lor fidelă în comunitățile catolice din Moldova de-a lungul timpului.

La final, ES Miguel Maury Buendía a dat citire mesajului pontifical al Sanctității Sale papa Francisc adresat fraților în sărbătoare, prin care Suveranul Pontif, participând spiritual la rugăciunea de azi, a transmis urarea sa ca frații să continue evanghelizarea prin simplitate și bucurie în minoritate, avându-l mereu ca exemplu pe Cristos.

Jubileul celor 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei s-a încheiat prin intonarea tradiționalului „La mulți ani!” și a binecuvântării solemne a ES Miguel Maury Buendía.

***

Mesajul PS Iosif Păuleţ cu ocazia jubileului de 125 de ani ai Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România.

Ne-am adunat astăzi la Hălăuceşti să-i aducem împreună mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra ţării noastre şi, în special, asupra Diecezei de Iaşi, prin munca de slujire, mărturia şi devotamentul misionarilor franciscani, începând din anul 1239, dar mai ales a fraţilor minori conventuali, constituiţi într-o provincie locală în urmă cu 126 de ani.

Aşa cum au scris istoricii noştri, prezenţa credincioşilor catolici în această zonă este strâns legată de activitatea misionară a fraţilor franciscani, care, în virtutea dimensiunii misionare voite de fondatorul lor, Sfântul Francisc din Assisi, au venit aici pentru a vesti Cuvântul lui Dumnezeu încă din primele decenii ale secolului al XIII-lea, având un rol important prin episcopii franciscani care au stat la cârma Episcopiilor de Milcov, Siret, Baia, Bacău şi Iaşi.

În mod special, după înfiinţarea Diecezei de Iaşi, în anul 1884, şi a Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din Moldova, în anul 1895, împreună cu clerul diecezan, fraţii franciscani au avut un rol determinant în păstorirea comunităţilor catolice din Moldova. În anii grei ai prigoanei comuniste, fraţii franciscani au dat o extraordinară mărturie de credinţă, păstrându-şi integritatea în faţa persecuţiilor la care a fost supusă întreaga Biserică Catolică din România

După anul 1990, fraţii minori conventuali, cu sprijinul Preasfinţitului Petru Gherghel, s-au bucurat de o nouă primăvară, reuşind să creeze mai multe structuri formative, caritative şi culturale, care au îmbogăţit şi continuă să îmbogăţească viaţa Bisericii locale de Iaşi.

Dragă Părinte Provincial, dragi fraţi franciscani conventuali, ca Păstor al Diecezei de Iaşi, doresc să vă mulţumesc pentru activitatea de slujire pe care o desfăşuraţi cu atâta generozitate în mijlocul Diecezei de Iaşi. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot binele pe care îl înfăptuiţi şi să vă binecuvânteze întreaga activitate!

Hălăuceşti, 26 iulie 2021

PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi