Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Grupul Fra. Pacifico în reculegere şi comuniune frăţească

Pe data de 26 aprilie, 2018, frații din grupul Fra. Pacifico au putut trăi ziua de reculegere lunară la Noviciatul Franciscan din Prăjești, însoțiți fiind de Pr. Rector, Marius-Petru Bîlha. Meditația a fost ținută de către părintele magistru de la noviciat, Augustin Patrașcu. Pericopa asupra căreia s-a meditat fost cea din Evanghelia după Sfântul Ioan (In 21, 1-8).

În meditația expusă, la care au luat parte și frații novici, s-a subliniat faptul că Isus se raportează la noi într-o manieră personală, fiecare având propriile trăsături caracteristice care nu pot fi considerate o piedică în itinerarul nostru către crearea unei comunități și sfințenia vieții. Totodată, părintele a explicat că trăirea împreună, sub acoperișul unei clădiri, nu implică automat faptul că acele persoane formează o comunitate: o comunitate este posibilă atunci când există un ideal comun și când se face trecerea de la eu la noi, după cum reiese și din fragmentul evanghelic. Aşadar, fraternitatea este o realitate divină și spirituală. De asemenea, s-a evidențiat și diferența simbolistică dintre cele două moduri de „a sta” (a ne situa) în raport cu Cristos şi cu voinţa sa: a sta pe apă precum ucenicii, fapt ce reprezintă nesiguranța, și a sta pe mal precum Cristos, lucru care înseamnă stabilitatea, statornicia. În încheiere, părintele a trasat anumite linii de meditație cu referire la relația dintre viața personală şi viaţa fraternă, relaţie ce trebuie trăită adecvat în interiorul fraternității.

După reflecţia părintelui Augustin, a urmat timpul de meditație personală, după care, împreună cu frații novici, s-a celebrat o oră de adorație euharistică încheiată cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Ziua de reculegere şi rugăciune s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită de fraţii de la noviciat, lucru pentru care le suntem recunoscători. La întoarcere, frații s-au oprit un moment în cimitirul parohial pentru a celebra un requiem la mormântul răposatei Tereza care, după cum ştim, a slujit mulţi ani noviciatul ca bucătăreasă, cu dragoste, dăruire şi credinţă, împlinind cu mult mai mult decât o meserie, fiind o mărturie şi un exemplu permanent pentru generaţii de-a rândul de novici. Dumnezeu s-o odihnească în pace, cu răsplată şi fericire veşnică!

Mulţumim lui Dumnezeu şi fraţilor care au făcut posibilă această frumoasă zi de reculegere şi comuniune frăţească!

 

Fr. Iulian-Robert Țâmpu

***

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe 27 Aprilie 2018