Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

Grupul Fra Bernardo: zi de reculegere şi împărtăşire spirituală

În ziua de joi, 19 aprilie, frații studenți din al treilea grup formativ, Fra Bernardo, au participat la ziua de reculegere lunară care a avut loc la casa de reculegere Gaudium et Spes, din Traian (NŢ). Aceasta a fost animată de părintele spiritual Marius Vătămănelu.

Pornind de la citirea câtorva numere din noua Exortație apostolică „Gaudete et esultate” (nn. 158-175) a papei Francisc, părintele a subliniat importanța cercetării cugetului.

În prima parte a meditației, părintele a scos în evidență câteva aspecte mai relevante din aceste numere care nu fac referință la lupta împotriva lumii, ci la combaterea mentalității ei, a răului existent în ea, la lupta împotriva răspândirii împărăției diavolului, stăpânul tuturor relelor. Existența lui este deseori atestată și de paginile Sfintei Scripturi.

Armele cu care vom putea combate pe cel rău sunt: credința, meditația, Sfânta Liturghie, spovada, angajarea misionară, adorația euharistică și viața comunitară. Cu toate acestea, cum vom putea ști că un lucru vine de Duhul Sfânt sau de la diavol? Unicul mod de a ști este discernământul, care este un har și este hrănit de către lectura și reflecția Cuvântului lui Dumnezeu. Discernământul este cel care ne conduce la izvorul vieții nemuritoare.

În a doua parte a meditației, părintele Marius a lansat o provocare pentru o bună cercetare a cugetului, plecând de la relația cu Dumnezeu, rugăciunea, viața de credință, aproapele nostru și, în final, trăirea voturilor. Lăsându-ne provocați, a urmat un moment de reflecție personală în care fiecare frate a meditat asupra acestor aspecte.

La orele 17:00 ne-am adunat pentru a împărtăși fiecare din ceea ce a meditat personal şi în acest fel am putut să ne îmbogățim reciproc din aceste bunuri spirituale.

La orele 18:00, ne-am adunat cu toții în fața Preasfântului Sacrament, pentru o oră de adorație euharistică, mulțumindu-i Domnului pentru aceste momente binecuvântate.

 

fr. Mihai Oprea

***

Joi, 19 aprilie,
Zi de reculegere pentru grupul formativ „fra Bernardo”.

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe 21 Aprilie 2018