Loading...
miercuri, 18 septembrie 2024
OFMConv Romania

Experiențe estive

Ca în fiecare an, și anul acesta, în perioada vacanței de vară, majoritatea fraților studenți din seminarul mare, se bucură de diferite experiențe estive în unele convente din țară și din străinătate.
Rolul acestor perioade estive pe care ei le petrec în fraternitățile în care au fost repartizați este unul formativ, întrucât le permite să-și completeze cunoștințele teoretice pe care le dobândesc în anii de studii cu vizitarea unor fraternități conventuale și locuri mai semnificative pentru istoria ordinului și a Bisericii. Totodată, au ocazia să-și aducă aportul la diferitele activități conventuale, pastorale, spirituale și liturgice, oferind în spirit frățesc propria lor slujire. În sfârșit, au posibilitatea să învețe și să se exerseze în practica unor limbi străine, care le vor fi de mare folos în activitățile lor ulterioare.
În afară de aceste experiențe, fr. Răzvan-Emanuel Petruț, fr. Cezar Dămătăr și fr. Sergiu-Lucian Cimpoeșu, participă în perioada 23 iuliev – 20 august, împreună cu candidații Federației Inter-mediteraniene OFMConv. (FIMP), la „al doilea noviciat”, – un timp intens de pregătire înainte de profesiunea perpetuă –, care se desfășoară la Rivotoro (Italia), sub îndrumarea fr. Bernadino Hospital Posada (spaniol) și a fr. Etienne Gilson (maltez).

În continuare, redăm câteva mărturii din partea fraților participanți la experiențele estive.

Assisi
„Experiența estivă pe care o petrecem în „Sacro Convento” din Assisi este una foarte plăcută. În fiecare dimineață ne rugăm Oficiul Lecturilor și Laudele, în bazilica inferioară, spațiu ce predispune la reculegere și la aprofundarea relației cu Dumnezeu. Apoi, urmează celebrarea Sfintei Liturghii conventuale la care participă cu un număr mare de frați și de preoti, dând o solemnitate aparte celebrării. Ora Medie cu care ne rugăm la mormântul Sfântului Francisc este, de asemenea, un un moment special în care îl putem simți mai aproape pe Săracuțul din Assisi. În cursul serii, programul este mai diversificat în funcție de fiecare zi: pe lângă rugăciunea Vesperelor mai facem lectio divina, meditație, adorație euharistică, adorarea Sfintei Cruci și Transitus. Totodată, o zi pe săptămână, avem ocazia „să mergem pe urmele Sfantului Francisc” alături de fr. Ion Horvat, care ne însoțește în acest itinerariu, ajutându-ne să cunoaștem mai bine și să înţelegem viața și spiritualitatea, fondatorului nostru, Sfântul Francisc din Assisi” (fr. Gabriel-Ștefan Mureșan, fr. Robert Lazarovici, fr. Iulian Sărățanu).

Padova
„În acest timp în care ne bucurăm de experiența estivă la bazilica și la conventul „Sfântul Anton de Padova”, avem oportunitatea de a cunoaște realitatea și viața fraților care trăiesc în acest convent și slujesc în bazilică. Intrarea în acest loc sfânt a fost însoțită de o senzație de adânc respect și reverență. Încă de la început, am fost impresionați de arhitectura impunătoare a bisericii, cu detalii minuțios realizate și o atmosferă care emană solemnitate. Odată intrați în Basilică, am fost captivați de liniștea solemnă și de atmosfera plină de rugăciune. Chiar și cu un număr mare de credincioși prezenți, observăm că fiecare persoană încearcă să se bucure de un moment de reculegere și de rugăciune. În ciuda diversității culturale și lingvistice, vedem cum credința unește oamenii într-un mod special.
Momentele care ne-au rămas în inimă au fost când am trecut pe la mormântul Sfântului Anton, unde tot timpul pelerinii vin și se roagă, fiind „martori” la câteva fapte „miraculoase” primite prin mijlocirea Sfântului, iar mai apoi în timpul rugăciunii Laudelor, dimineața, și a Sfintelor Liturghii, la care participă zilnic foarte mulți credincioși, fie din oraș, fie pelerini. Cântările emoționante și rostirea solemnă a rugăciunilor creează o atmosferă de comuniune mai aparte cu Dumnezeu.
Pe măsură ce am explorat mai mult bazilica, am fost impresionați de generozitatea credincioșilor și de aprecierea lor față de sfântul Anton și față de frați, dar mai ales de faptul că se simțeau liberi și ascultați când se opreau și dialogam. Aceasta a evidențiat latura frățească a credinței și a adus în evidență impactul pozitiv pe care credința îl are în viața oamenilor și a comunităților” (fr. Eusebiu-Ciprian Solomon, fr. Florin-Marian Nistor).

Würzburg (Germania)
„Unul dintre locurile în care frații pot avea parte de o experiență estivă, care să îi ajute în drumul lor vocațional, este și conventul Fraților Minori Conventuali din Würzburg, Germania. Anul acesta, timp de aproape două luni, fr. Narcis-Gabriel Crăciun și fr. Cosmin-Emanuel Petrașc au posibilitatea de a dedica studiului limbii germane, dar și de a putea trăi împreună cu frații germani, participând la programul lor comunitar, la momentele de rugăciune și de destindere. În cadrul Sfintelor Liturghii din timpul săptămânii participă un număr relativ mare de credincioși, participarea lor fiind una activă la animarea liturgică. Frații aduc mulțumiri Domnului pentru acest prilej și îl roagă să-i susțină cu harul său” (fr. Narcis-Gabriel Crăciun și fr. Cosmin-Emanuel Petrașc).
Fr. Virgil Blaj