Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Fraţi participanţi la Ziua Socială pentru Studenţi

Sâmbătă, 24 februarie, 2018, începând cu ora 900, a avut loc în Aula Magna, a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, din Iași, desfășurarea celei de-a șasea ediții a Zilei Sociale pentru Studenți, cu titlul: «Sărăcia, binecuvântare sau blestem?». La acest eveniment, răspunzând invitației organizatorilor și la îndemnul Pr. rector, Marius-Petru Bîlha, au participat patru dintre frații studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, din Roman.

După rugăciunea de la început, ținută de moderatorul acestui eveniment, Pr. Dr. Fabian Doboș, a urmat salutul episcopului Petru Gherghel, transmis de decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, Pr. Dr. Ștefan Lupu.

Prima prelegere a fost ținută de Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice, Universitatea „AL. I. Cuza” din Iași, fiind intitulată „Săracii români bogați!”. Printre cele prezentate, profesorul Nicu Gavriluță a subliniat faptul că sărăcia este un fenomen complex, provocator, care ne privește pe fiecare dintre noi. Există o sărăcie absolută, care te face dependent total de ceilalți, și o sărăcie relativă, din punct de vedere economic. Sărăcia nu o putem înlătura definitiv, dar o putem diminua, controla. Soluția regală este educația.

În continuare, Lect. Univ. Dr. Pr. Tarciziu Șerban, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea București, a prezentat tema „Sărăcia în Biblie: de la o stare de fapt spre o legislație de solidaritate”. Părintele a scos în evidență realitatea sărăciei experimentată de poporul evreu de-a lungul istoriei sale. Şi astăzi, există o sărăcie constantă ca și cea despre care se vorbeşte în Biblie. E o stare de fapt, însă nu un blestem. Dumnezeu este mereu alături de om chiar și în momentele de sărăcie. Atitudinea omului trebuie să fie nu doar una de încredere, dar și una evanghelică, aceea de a fi sărac în duh (să-mi înțeleg condiția mea de om).

Pr. Valeriano Giacomelli, din Congregația „Don Orione”, București, care a ținut conferința cu tema „Trăirea în spiritul sărăciei autentice conduce la comuniune”, a vorbit despre spiritul sărăciei adus de Isus Cristos: toți suntem frați între noi. Împărțind ceea ce avem, dar, mai important, ceea ce suntem, aceasta conduce la comuniune. Să ajutăm la timp și nu doar dacă avem timp.

La ora 1200 am celebrat momentul central al acestui eveniment, Sfânta Liturghie, moment de comuniune și împărtășire cu Isus, izvor de bucurie și model de sărăcie, care a avut loc în capela Institutului, la care au participat preoții, seminariștii studenți precum și alți studenți participanți din oraș.

După o pauză, a urmat prezentarea Pr. Drd. Iosif Tiba, de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif”, din Iași, cu tema: „Sărăcia: valoare sau non-valoare morală?”. Pr. Iosif a scos în evidență raportul dintre sărăcia spirituală și sărăcia materială. Autenticitatea sărăciei se poate observa după modul de a ne raporta la ceea ce este frumos, bun, adevărat. Sărăcia spirituală este o atitudine cu care omul se prezintă în fața lui Dumnezeu, o atitudine de umilință, abandonare, dependență, dar înseamnă și a fi solidar cu cel de lângă tine. Sărăcia materială nu se poate socoti ca fiind ceva bun, ci mereu trebuie înlăturată.

La sfârșitul acestor conferințe, studenții au dezbătut tema sărăciei la nivel național și european, formându-se patru atelierele de lucru, moderate de frații studenți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. În cadrul acestor ateliere, frații au avut ocazia de a mărturie despre experiențele avute cu cei săraci și despre cum văd ei sărăcia. Au urmat apoi dezbaterile în plen la finalul cărora Pr. Fabian Doboș a invitat pe unul dintre frați să ofere o mărturie despre ce înseamnă sărăcia franciscană și ce activități concrete desfășoară frații franciscani pentru cei săraci și nevoiași.

Fratele a oferit câteva exemple: «Avem la Roman o organizație numită „Fundația umanitară Pacea”, prin care frații doresc să asigure creșterea calității vieții persoanelor aflate într-o situație de risc social, în mod special copiii, indiferent de religie, etnie sau naționalitate, care nu au acces la o educație corespunzătoare. Comunitatea fraților „Sf. Bonaventura” din București, în fiecare zi, încearcă să ofere câte ceva de mâncare săracilor. Frații fac pachețele iar apoi ies pe stradă în căutarea săracilor, oferindu-le ceva din puținul lor, dar și timp pentru a vorbi cu ei».

Un alt exemplu oferit de fratele student: «La inițiativa Papei Francisc de a consacra o Zi Mondială a Săracului, frații studenți au mers doi câte doi în oraș să ofere săracilor un mic ajutor material dar și să dialogheze cu ei. A fost o experiență profundă». Fratele a mai explicat: «Sf. Francisc a ales să trăiască sărăcia cu o libertate și cu o bucurie profundă. Această sărăcie izvorăște din contemplarea lui Cristos care a dorit să trăiască simplu, în sărăcie. Francisc s-a numit „frate minor”, ultimul dintre cei ultimi din societate, și a ales să trăiască fără nimic propriu. Modul lui profund de a trăi sărăcia constă într-o atitudine de umilință, de dependență totală față de Dumnezeu și de ceilalți. Întrebat fiind de un tânăr dacă „este adevărat că un franciscan nu are nimic al său?”, fratele a răspuns: «Un frate franciscan nu are nimic al său (casă, mașină, bunuri), el trăiește într-o comunitate și depinde de această comunitate. Aceasta este o formă de sărăcie, un mod prin care arăt că depind de celălalt frate; aceasta mă ajută să am un raport just, corect, cu lucrurile, cu persoanele, şi să am acea liniște interioară care să nu mă îndepărteze de Dumnezeu.

Un alt tânăr a întrebat: „noi trebuie să facem ca voi?”. Iată răspunsul fratelui: «Francisc a ales să trăiască Evanghelia. La baza vieții sale a stat Cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia este aceeași pentru toți. Să fim atenți la șoaptele Duhului Sfânt și, cu ajutorul unui bun discernământ, să acționăm concret».

La finalul celei de-a șasea ediții a Zilei Sociale pentru Studenți, corul „Juvenes Ecclesiae al Catedralei Romano-Catolice „Adormirea Maicii Domnului”, din Iași, a oferit un recital muzical (Missa Criolla) care s-a desfășurat în capela Institutului.

Fr. Emanuel-Petrică Blaj

***

Fraţi participanţi la Ziua Socială pentru Studenţi care a avut loc la Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, sâmbătă, 24 februarie. (sursa foto: https://goo.gl/kxNWpm)

Posted by Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan on 26 Februarie 2018