Loading...
luni, 25 septembrie 2023
OFMConv Romania

Fraţi participanţi la Colocviu teologic ecumenic internațional

În perioada 11-14 mai, a avut loc la Sibiu și la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, Colocviul teologic internațional intitulat Sfinții și cultul sfinților în Răsărit și Apus Heilige und Heiligenverehrung in Ost und West. La acest eveniment academic au participat numeroși episcopi, preoți și profesori de teologie de diferite confesiuni creștine din România şi din statele membre ale Uniunii Europene, studenți de teologie catolică, ortodoxă și protestantă, precum și trei frați studenți teologi de la Roman: Emanuel-Petrică Blaj, Cristian-Petru Pal, Mihai Cherecheș împreună cu pr. Maximilian Pal, din cadrul Institutului nostru.

Colocviul a fost organizat de Mitropolia Ardealului, Academia Evanghelică Transilvania, Institutul Germano-Român Ex fide lux și Biblioteca Teologică Germano-Română cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Bayerisches Staatministerium für Familie, Arbeit und Soziales și Martin-Luther-Bund din Erlangen (Germania). Deschiderea lucrărilor a avut loc vineri, 11 mai, după amiază, la sediul Academiei Evanghelice din Sibiu, unde au fost prezenți Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România şi Republica Moldova, Eminenţa Sa Cardinal Gerhard Ludwig Müller, de la Vatican, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Excelența Sa Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice C. A. din România, pr. prof. dr. Hermann Schoenauer, președintele Institutului Ex fide lux, pr. prof. dr. Jürgen Henkel, directorul Bibliotecii Germano-Române, precum și numeroși invitați de seamă.

În cuvântul de bun-venit pr. prof. dr. Jürgen Henkel a salutat prezența personalităților venite să participe la acest eveniment academic dedicat studierii unei teme de actualitate legate de rolul sfinților în viața spirituală a tuturor credincioșilor.

În contextul istoriei bisericești, sfinții au fost priviţi întotdeauna dintr-o dublă perspectivă: pe de o parte, ei capătă un profil propriu și un caracter exemplar, ca martori și mărturisitori ai credinței creștine, învățători de credință și creștini exemplari; pe de altă parte, încă de la începuturile creștinismului, aspectul personal-existențial al martiriului a jucat întotdeauna un rol major în viaţa de credință. Martirii creștini sunt văzuți ca sfinți și dau mărturia credinței de-a lungul timpului, într-o formă specială, începând de la cei martirizați în arenele din Roma antică, până la milioanele de mucenici ai regimului ateist din secolul al XX-lea și martirii contemporani din în țările unde, până astăzi, au loc prigoane.

În timp ce Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă au dezvoltat proceduri canonice în vederea proclamării sau canonizării sfinților, acestea fiind în uz până în ziua de azi, prin contrast, în Biserica și teologia protestantă nu există proceduri comparabile. Cu toate acestea, teologul evanghelic Dietrich Bonhoeffer, ucis de naziști în lagărul de concentrare din Flossenbürg, servește drept exemplu de sfânt și martir în Biserica Evanghelică Luterană.

Prelegerile acestui Colocviu teologic au abordat toate aceste chestiuni într-o formă comparativă, dar, în același timp, și cu intenția înțelegerii teologice, a schimbului ecumenic și a percepției convergențelor. Prin urmare, din punct de vedere biblic, dogmatic și al istoriei teologiei, au fost formulate întrebări cu privire la elementele de bază și dezvoltarea cinstirii sfinților; termenii „sfințenie” și „sfinți” au fost clarificați din punct de vedere istorico-dogmatic și actualizați din punct de vedere teologic; în ceea ce privește evlavia și spiritualitatea, au fost puse în lumină diferitele tradiții și practici religioase; de asemenea, au fost analizate și reflectate abordările teologice controversate ale teologiei luterane pe această temă (prelegeri susținute de Mitropolitul Laurențiu Streza al Ardealului, Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, pr. prof. dr. Peter Gemeinhard, pr. dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice, pr. lect. univ. dr. Grigore Moș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca).

Din punctul de vedere al dreptului canonic și bisericesc, au fost prezentate procedurile de canonizare. Astfel, pr. prof. dr. Irimie Marga – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal OFMConv – Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Din punctul de vedere al istoriei bisericești și contemporane, s-a vorbit despre sfinții martiri, despre sfinţenia martirilor prin referiri la Dobrogea și la documentele despre martiri din timpul creștinismului primar, la mărturiile din secolul al XX-lea și din prezent, nu numai din România, ci şi de pe întreg mapamondul (Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, pr. prof. dr. Hermann Pitters – Departamentul de Teologie Protestantă, Berthold Pelster – Fundația Pontificală Kirche in Not din München, Germania).

Din punctul de vedere al eticii creștine, atât din perspectivă catolică, cât și ecumenică, s-a discutat despre cum poate fi justificată și dezvoltată o etică hagiografică (pr. prof. dr. Elmar Nass, Wilhelm Löhe, Hochschule din Fürth, Germania).

Duminică dimineața, la ora 10:00 am participat la sfânta Liturghie pontificală în Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Sibiu, fiind prezidată de Eminența Sa Card. Gerhard Ludwig Müller. În program au fost cuprinse și vizitarea bisericii evanghelice din Sebeș, a catedralelor catolice și ortodoxe din Alba Iulia și a episcopiei Bisericii Evanghelice C. A. din România.

Mulțumim Domnului pentru aceste zile binecuvântate în care am avut bucuria de a participa la acest frumos moment de comuniune, de a împărtăşi cu toții bunurile spirituale, umane și intelectuale. De asemenea, în aceste zile am avut ocazia de a schimba multe gânduri, idei, opinii, atât cu unii studenți ortodocși, cât și cu unii studenți protestanți. În urma acestor mărturii, ne-am îmbogățit reciproc și suntem bucuroși că am reușit să legăm prietenii frumoase, rămânând uniți în rugăciune.

Mulțumim organizatorilor pentru ospitalitatea fraternă de care au dat dovadă, dar și pentru faptul că, prin prezența noastră, am reușit să dăm mărturie despre viața noastră franciscană.

 

Fr. Blaj Emanuel-Petrică

***

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe 16 Mai 2018