Loading...
duminică, 7 martie 2021
OFMConv Romania

Frați în sărbătoare la ceas jubiliar

Frați în sărbătoare la ceas jubiliar

Marți, 17 septembrie 2019, la Prăjești, șapte frați ai Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din România, am celebrat jubileul de argint al profesiunii religioase, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, înconjurați de confrații de la Noviciat și de la Parohie, împreună cu comunitatea de credincioși din Prăjești.

Cu douăzeci și cinci de ani în urmă, pe 17 septembrie 1994, douăzeci și șase de novici profesam voturile religioase în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia „Sfântul Iosif” de România. Pe 17 septembrie 2019, noi cei șapte rămași dintre novicii de odinioară am celebrat jubileul nostru de argint, șase prin prezență, unul de la distanță.  

Atmosfera a fost de o adevărată sărbătoare. Un număr mare de credincioși din Prăjești ni s-a alăturat în rugăciune la sfânta Liturghie, împreună cu păstorii lor, frații care slujesc în Parohie, precum și cu formatorii și cei șase tineri care se pregăteau să înceapă anul de Noviciat.

Întrevederea noastră, a fraților jubiliari, a fost emoționantă, ținând cont că slujim în diferite locuri ale Ordinului Franciscan, iar întâlnirile nu sunt ușor de organizat. De altfel, trei dintre noi activează în Italia: fr. Marius Căliman, din Tămășeni, NT, este la Florența, conventul „Sfânta Cruce”; fr. Lucian Goșman, din Buruienești, NT, este la Tirrenia, conventul „Sfântul Francisc de Assisi”; fr. Silvestru Borșa (care nu a putut fi prezent), din Cornu Lunci, SV, este la Rivotorto, proto-conventul „Sfântul Francisc de Assisi”; ceilalți patru activăm în România: fr. Mihai Afrențoae, din Prăjești, BC, este la Roman, NT, conventul „Sfântul Francisc de Assisi”; fr. Ioan Enășcuț, din Săbăoani, NT, este la Baia Mare, comunitatea „Sfântul Francisc”; fr. Marcel Roșu, din Bijghir, BC, este la Prăjești-Noviciat, conventul „Preasfânta Treime”; fr. Cristian Tiba, din București, B, este la Chișineu Criș, comunitatea „Sfântul Francisc de Assisi”.

În cadrul sfintei Liturghii am adus mulțumire Domnului pentru darul chemării și al fidelității, în urmarea lui Cristos, după exemplul seraficului Părinte Francisc, cunoscut ca un „Alt Cristos”, datorită Stigmatelor Mântuitorului pe care le-a purtat în trupul său în ultimii de doi ani viață, eveniment amintit tocmai în ziua de 17 septembrie. Sărbătoarea Stigmatelor sfântului Francisc a fost și punctul de plecare al cuvântului de învățătură de la Sfânta Liturghie. Asemenea lui Isus, Francisc a fost însemnat cu sfintele Stigmate, simbol al transformării sale spirituale și trupești, până la conformarea cu Cristos.

Isus Cristos a fost, este și va fi un exemplu de urmat. Sfântul Francisc i-a călcat pe urme și atrage cu exemplul său pe mulți tineri în urmarea Mântuitorului. Printre cei mulți ne numărăm și noi cei șapte frați care am celebrat jubileul nostru de argint, bucuroși și recunoscători pentru că am ajuns la acest ceas de sărbătoare, sentiment pe care îl prezint, cu gratitudine, prin următorul gând:

 

Jubileu de argint

 

Noi, tinerii de odinioară,

Urmând a Evangheliei comoară,

La ceas jubiliar ne amintim,

Cum eram și cine voiam să fim.

 

Fără legături de rudenie,

Doar cu visuri de sfințenie,

Prin a Domnului fidelitate,

Suntem acum în fraternitate.

 

A fost și bine, dar a fost și greu,

În toate l-am urmat pe Dumnezeu,

Frățietatea pavăză ne-a fost,

În întuneric am văzut un rost.

 

Șapte frați rămași astăzi voim,

Cu recunoștință să mulțumim,

În simplitate și în mod succint,

Pentru micul jubileul de argint!

[Fr. Mihai Afrențoae OFMConv.]